Zum Hauptinhalt springen Zur Suche springen Zur Hauptnavigation springen

Hoefbevangenheid bij paarden

Weelderige, groene weiden lijken ons altijd prachtige weilanden voor onze paarden. Naast andere factoren kan het sappige groen echter ook leiden tot stofwisselingsstoornissen en dus tot hoefbevangenheid. Eerst en vooral moet uiteraard het ontstaan van hoefbevangenheid worden voorkomen, maar als er toch hoefbevangenheid optreedt, is snel handelen raadzaam. Lees hier meer.

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is een van de meest gevreesde ziekten bij paarden. Als een paard last heeft van hoefbevangenheid, heeft het veel pijn en daardoor een beperkte mobiliteit. Hoefbevangenheid ontstaat door een ontsteking van de hoefhuid. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een verminderde bloedstroom en een daaruit voortvloeiende lage toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lamellaire structuur in het hoornachtige kapsel. Het kistbot is elastisch opgehangen aan de lamellaire structuur in het hoornkapsel. Als de verankering van het kistbot beschadigd raakt, zakt of roteert het kistbot waardoor de druk op de hoefzool nog groter wordt. Als deze aandoening optreedt, lijdt het paard aanzienlijke pijn.

Oorzaken van hoefbevangenheid

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende soorten hoefbevangenheid, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door onjuiste voeding of door overbelasting. Afhankelijk van de trigger zijn er verschillende soorten hoefbevangenheid: 

• Het voeren van herten, veroorzaakt door een hoog fructaangehalte in de voeding
• Stressherten, veroorzaakt door overbelasting van het paard
• Vergiftiging van herten, veroorzaakt door inname van giftige stoffen, zoals pesticiden of gifstoffen
• Hoefbevangenheid, veroorzaakt door de ziekte van Lyme, overgedragen door teken
• Hoefbevangenheid, veroorzaakt door overgewicht en daarmee samenhangende stofwisselingsstoornissen
• Hoefbevangenheid, veroorzaakt door ECS

Om hoefbevangenheid te voorkomen, zijn uitgebalanceerde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en een op de soort afgestemde houderij belangrijk.

Voeding bij hoefbevangenheid

Om hoefbevangenheid te verlichten, is correcte voeding tijdens de ziekte belangrijk. Het voeren van graan, krachtvoer en de toegang tot gras moeten strikt beperkt worden om de stofwisseling niet verder te belasten.
Ruwvoer moet in aangepaste hoeveelheden worden aangeboden. Ook hier is een mengsel van hooi en stro of het uitspoelen van het hooi aan te raden om het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Door de vermindering van de ruwvoer- en grasopname is de toevoeging van mineraalvoer nog belangrijker om voedingsstoffen in voldoende vorm aan te bieden. Aanvullend voer om de bloedcirculatie te bevorderen kan ook nuttig zijn. Bovendien moeten paarden met overgewicht langzaam afvallen en moet voer met een lage glycemische index worden gebruikt. Hier adviseren wij bietenpulp zonder melasse, zoals onze LEXA RacyBeets.

Mineraalvoer voor hoefbevangenheid: ATCOM REHE-VITAL

Daar zijn er veel Als paarden bij hoefbevangenheid plotseling op dieet worden gezet, is de toevoeging van mineralen en sporenelementen essentieel. Door de voeding verbruikt het paard over het algemeen minder voer en dus minder voedingsstoffen. Het toevoegen van een mineraalvoer is daarom sterk aan te raden. Met de ATCOM REHE-VITAL verzekert u de basisbehoeften van uw hertenpaard aan essentiële voedingsstoffen. Het mineraalvoer is vrij van melasse, graan en glucose. Het biedt gerichte ondersteuning van de hoefhoorn met biotine en leverbescherming door bentoniet en B-vitamines. Bovendien wordt de gehele celstofwisseling ondersteund door de vitamines die deze bevat. Over het algemeen biedt u uw hertenpaard hoogwaardige allround verzorging, specifiek afgestemd op zijn behoeften.

Aanvullend diervoeder bij hoefbevangenheid: ATCOM RE'CARE

Omdat hoefbevangenheid de bloedsomloop en de stofwisseling zwaar belast, wordt aanbevolen om aanvullende voeding toe te voegen om de bloedsomloop te stimuleren en de stofwisseling te ondersteunen. Met de ATCOM RE’CARE kunt u uw hertenpaard op voedingsgebied ondersteunen met bewezen plantenextracten en de fysiologische bloedcirculatie bevorderen. Het vloeibare bijvoer is puur plantaardig en zonder enige toevoegingen. Het vloeibare kruidenextract bevat bijvoorbeeld brandnetelkruid DuizendbladkruidGinkgobladerenMeiddoornWilgenschors of ook mariadistelzaden. Indien gewenst kunt u deze kruiden ook afzonderlijk in onze winkel vinden onder de categorie Natuurlijk paardenvoer → Kruiden.

Gegarandeerd de beste zorg voor hoefbevangenheid! 

Wij ondersteunen u graag bij het vinden van de juiste voeding voor uw hertenpaard. Onze voedingsconsulenten staan voor u klaar met advies en ondersteuning en gaan samen met u op zoek naar de beste oplossing voor uw favoriete viervoeters. Ook bent u van harte welkom om voermonsters aan te vragen om de opname van onze producten in kleine hoeveelheden te testen.

Bestel nu met gratis verzending bij bestellingen boven de € 50,- en laat het direct bij u thuis of op stal bezorgen!

Meer vragen


Houd er rekening mee dat we in onze online shop alleen bestellingen kunnen accepteren met een afleveradres in Nederland. Wil je je bestelling in een ander land laten bezorgen? Dan horen we graag van je.