Zum Hauptinhalt springen Zur Suche springen Zur Hauptnavigation springen

Selenium en zink voor paarden

Selenium en zink zijn belangrijke sporenelementen. Omdat de behoefte aan zink en selenium nauwelijks kan worden gedekt door basisvoer, vooral in gebieden met weinig sporenelementen, moeten beide elementen worden verstrekt via een mineraalvoer en, in situaties met verhoogde behoeften, indien nodig via een speciaal aanvullend voer. Lees hier meer.

Zink en selenium: essentiële voedingsstoffen in paardenvoeding

Uitputting van het basisvoer aan de essentiële sporenelementen zink en selenium is tegenwoordig vaak aan de orde van de dag en is herhaaldelijk wetenschappelijk en via talrijke hooianalyses bewezen. Milieuvervuiling, veranderingen in de pH van de bodem en nieuwe grasteelt zijn enkele van de oorzaken die ervoor zorgen dat voedermiddelen extreem weinig essentiële sporenelementen zink en selenium bevatten.

Selenium voor paarden

De discussies over het sporenelement selenium zijn wijdverbreid en liggen op ieders lippen. De angst van de paardeneigenaar voor een giftige seleniumreactie is vaak groter dan het respect voor een tekort waar veel paarden last van hebben. Selenium is een van de sporenelementen die het lichaam dagelijks nodig heeft om te kunnen functioneren en als deze tekortschieten, zoals meestal het geval is in Duitsland, kan het lichaam niet volledig functioneren. Dit betekent dat dit element in voldoende hoeveelheden nodig is bij de dagelijkse voeding.

Wat doet selenium in het lichaam van het paard?

Selenium is een van de vitale sporenelementen. Het lichaam heeft deze elementen slechts in kleine hoeveelheden (sporenhoeveelheden) nodig, d.w.z. in het mg-bereik. Het paard moet sporenelementen via de voeding opnemen, omdat het lichaam van het paard dit element niet zelf kan aanmaken. In het lichaam zijn sporenelementen vooral nodig als componenten van enzymen.
  • Zoals BECKETT en ARTHUR (2005) konden bewijzen, zit selenium als bestanddeel van het aminozuur selenocysteïne in meer dan 30 eiwitten. Selenium is al lang bekend als bestanddeel van het enzym glutathionperoxidase. Dit enzym beschermt het celmembraan tegen agressieve vormen van zuurstof. Deze kunnen ontstaan ​​als stofwisselingsproduct, maar worden ook gevormd door milieutoxines en straling.
  • Glutathion peroxidase is een enzym dat ook in hogere concentraties in de lever aanwezig is, waardoor selenium ook een belangrijk sporenelement is voor een probleemloze leverfunctie.
  • Selenium is ook belangrijk voor de schildklierfunctie. Hier zijn seleniumafhankelijke schildklierenzymen essentieel voor de activering en omzetting van schildklierhormonen.
  • Selenium staat ook bekend om zijn immuunmodulerende eigenschappen in combinatie met Vitamine E. Dit betekent dat selenium, samen met vitamine E, het immuunsysteem kan versterken.
  • Bij mensen kennen we ook de ontgifting van zware metalen door selenium en ook een positief effect op ontstekingen.

EenSeleniumtekortkan zich op veel verschillende manieren manifesteren. Wat kan worden waargenomen is een verzwakking van de afweer van het lichaam, slechte prestaties en ook vruchtbaarheidsproblemen. Als het tekort ernstiger is, kunnen stoornissen en veranderingen in de skelet- en hartspieren optreden.

Dosering - Hoeveel selenium heeft een paard nodig?

Het is fascinerend hoe zo'n zwaar dier beïnvloed kan worden door minimale hoeveelheden selenium. Laten we eerst eens kijken naar de dagelijkse voedingsadviezen die een paard per dag nodig heeft en deze vergelijken met hoeveelheden die aandoeningen veroorzaken.

Er zijn een paar onderzoeken die hebben gekeken naar de seleniumbehoefte van het paard. Samenvattend heeft GfE 2013 een aanbeveling gedaan voor de dagelijkse aanvoer van 0,1 mg selenium per kg droogvoer. Dat zou een aanbevolen seleniuminname zijn van 1,1 mg per dag voor een paard van 500 kg. De behoefte is hoger bij drachtige en lacterende merries.

Dit dagelijkse innameadvies moet worden verhoogd als er grotere hoeveelheden eiwit of sulfaat aanwezig zijn, omdat selenium dan niet optimaal kan worden opgenomen en de behoefte toeneemt. Bij vethoudende voeders loopt de dagelijkse inname op tot maximaal 2 mg per dag voor een paard van 500 kg.

Gras en hooi bevatten over het algemeen weinig selenium en ook graanproducten bevatten weinig selenium. Dit is de verklaring waarom dierenartsen in zoveel gevallen een seleniumtekort in het bloed constateren.

Als het om de seleniumaanvoer gaat, hebben we een typische noord-zuidgradiënt. Dit verklaart waarom er in de zuidelijke deelstaten meestal een uitgesproken seleniumtekort in het basisvoer bestaat en waarom veel paarden er last van hebben.

Seleniumtekort bij paarden

Een seleniumtekort bij paarden kan zich op verschillende manieren uiten. Wat kan worden waargenomen is een verzwakking van de afweer van het lichaam, slechte prestaties en ook vruchtbaarheidsproblemen. Als het tekort ernstiger is, kunnen aandoeningen en veranderingen in de skelet- en hartspieren optreden.

Seleniumbehandeling voor paarden - seleniumtekort compenseren

Om een seleniumtekort bij paarden te voorkomen, is de beste oplossing het verstrekken van een aanbod dat is aangepast aan de voeding. Kies voor uw paard b.v. B. een voer bestaande uit hooi, weide of in combinatie met graan, dan is de seleniumaanvoer zelden voldoende. Hier adviseren wij aanvoer met een geschikte LEXA Minerale voeding zu dekking. Voor het gebied in Zuid-Duitsland en Oostenrijk met ernstige seleniumtekorten in het basisvoer adviseren wij LEXA Micro-Kräuter-Mineraal, met licht verhoogd seleniumgehalte.

De seleniumstatus is meestal duidelijk te zien in het bloedbeeld. Als er al een tekort is, vul dan snel de reserves aan metLEXA Super E 100 Selenium on. Maar laat het tekort daarna niet terugkomen, maar vul dagelijks de juiste mineralenvoorraad aan met het voer van je paard.

Selenium voor paarden: overdosis - wat gebeurt er als er te veel selenium is?

Op dit punt willen we erop wijzen dat er momenteel publicaties in omloop zijn die suggereren dat selenium stofwisselingsstoornissen veroorzaakt, zoals Equines Metabolic Syndrome en het Equine Cushing-syndroom kunnen dit veroorzaken. Er is geen wetenschappelijke basis voor deze beweringen als het om paarden gaat en wij raden u aan zeer zorgvuldig met dergelijke informatie om te gaan. Door onze lange praktijkervaring hebben wij dergelijke veranderingen niet waargenomen. Helaas lijden veel paarden aan tekorten aan sporenelementen en de dagelijkse aanvoer van alle essentiële sporenelementen is essentieel voor de algehele vitaliteit van het paard.

Een teveel aan selenium kan leiden tot problemen met de hoeven, verlies van manen- en staarthaar en ook tot aspecifieke kreupelheid. Acute vergiftiging resulteert in ernstige koliek. Houd er echter rekening mee dat deze klachten ook vele andere oorzaken kunnen hebben. Om de aanbodsituatie goed te kunnen beoordelen en de juiste hoeveelheid te kunnen kiezen, is het noodzakelijk om vertrouwd te raken met de aanbodadviezen en het seleniumgehalte van het gevoerde voer. Houd het voer in de gaten.

Seleniumvergiftiging kan worden verwacht bij meer dan 2 mg selenium/kg voer DS. Dit betekent dat een paard van 500 kg op termijn 22 mg selenium per dag zou moeten consumeren. Acute vergiftiging treedt op na orale inname van 6 mg selenium als natriumseleniet per kg lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat het paard op één dag 3000 mg selenium als natriumseleniet zou moeten consumeren om een dergelijke vergiftiging te krijgen. Afhankelijk van het type mineraalvoer, onze LEXA Mineraalvoer bevat doorgaans ca. 10 tot 12 mg selenium per kg mineraalvoer. Dit betekent dat het paard 250 kg mineraalvoer zou moeten consumeren om vergiftiging op te lopen. Omdat er in Duitsland beperkingen gelden voor het seleniumgehalte van diervoeders, is vergiftiging door de consumptie van mineraalvoer niet mogelijk.

Hieronder volgt de vergelijking voor een paard met 500 kg lichaamsgewicht voor het innameadvies. Wanneer wordt het op de lange termijn giftig en bij welke dosering treedt acute vergiftiging op?

Behoefteadvies per dag

Vergiftiging op lange termijn

Acute vergiftiging

1,1 mg selenium per dag

(Verhoogde behoefte door veel eiwit- en energierijk voedsel, vet of bijvoorbeeld door leeftijd en immuundeficiëntie)

22 mg selenium per dag

3000 mg selenium per dag (natriumseleniet)

Laten we nu als voorbeeld een vrijetijdspaard dat in Beieren woont nemen. Hooi bevat minder dan 0,03 mg selenium per kg. Het paard krijgt dagelijks 11 kg hooi. Het hooi zou dus een maximale aanvoer van 0,3 mg selenium per dag opleveren. De behoefte bedraagt 1,1 mg selenium per dag (er wordt geen rekening gehouden met een aanvullende behoefte). Een drastische tekortkoming dus. Als je nog een kg haver  toevoegt die 0,08 mg selenium bevat, dan ligt het aanbod nog steeds ver onder >onder het aanbod aanbeveling. Als het paard in de zomer de weide in gaat, neemt de seleniumbehoefte toe omdat weidegras veel eiwitten bevat en het lichaam meer selenium nodig heeft, zoals hierboven beschreven. Hierbij slechts een klein rekenvoorbeeld van hoe snel een tekort kan ontstaan.

Bij het innemen van het innameaanbod moet ook worden opgemerkt dat er geen studies bij paarden zoals wij mensen hebben gedaan die hebben onderzocht of er een therapeutisch bereik is voor selenium bij paarden. Dit element bepaalt de vitaliteit in zulke kleine hoeveelheden dat de discussie open blijft of onze milieuproblemen, toegenomen darmproblemen, allergieën, verontreinigingen met zware metalen etc. een aanpassing van het innameadvies vereisen? Uiteraard alleen in kleine en veilige hoeveelheden. Kies dus zeker met respect voor het gebruik van selenium, maar je moet ook op de lange termijn een tekort betrouwbaar voorkomen.

Zink voor paarden

Het spoorelement zink speelt een belangrijke rol in vrijwel alle processen in het lichaam. Het maakt deel uit van het skelet en de enzymen en is belangrijk voor de collageensynthese en de vorming van antilichamen. Zink is ook essentieel voor het immuunsysteem en is daarom nuttig tijdens perioden van verhoogde stress, zoals: Zorg bijvoorbeeld bij het wisselen van stal voor voldoende zinkinname. Zinksuppletie is ook effectief gebleken bij hoefproblemen, zoals slechte hoornkwaliteit of langzaam groeiend hoorn, en huidproblemen. Zink speelt een uiterst belangrijke rol in het vermogen van de huid om te regenereren en in de barrièrefunctie ervan. Zonder zink zijn celgroei en -proliferatie niet mogelijk, dus een tekort aan zink kan leiden tot problemen met de wondgenezing.

Zink voeren aan paarden: Hoeveel zink heeft mijn paard nodig?

Omdat de behoefte aan zink nauwelijks kan worden gedekt door de basisvoeding, moet zink worden verstrekt via een minerale voeding en in situaties met verhoogde behoeften, indien nodig speciale aanvullende voeding. De dagelijkse behoefte aan zink hangt vooral af van het gewicht, het ras, de leeftijd en de belasting van het paard. Voor een paard van 500 kg met een lichte belasting is de dagelijkse behoefte 423 mg zink.

Wat zijn de symptomen van zinktekort bij paarden?

Een zinktekort bij paarden leidt vooral tot huidproblemen met schorsafzettingen en jeuk. Het kan ook leiden tot haaruitval, wondgenezingsproblemen, hoefproblemen en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.  

Compenseer zinktekort bij paarden

Om een zinktekort specifiek te compenseren is aanvullend voer met een verhoogd zinkgehalte geschikt. Het bijvoer wordt doorgaans als kuur gegeven gedurende enkele weken. Op de lange termijn moet ervoor worden gezorgd dat het paard voldoende zink binnenkrijgt. Afhankelijk van de individuele behoeften moet altijd een geschikt mineraalvoer worden toegevoegd.  

Zink en selenium kopen voor paarden

Het LEXA-assortiment omvat verschillende aanvullende diervoeders om een tekort aan sporenelementen te compenseren. Bestel 24 uur per dag gemakkelijk in onze onlineshop en ontvang gratis paardenvoer vanaf € 50,- bij u thuis of rechtstreeks op stal. 


Bronnen:

  • Beckett, G.J., Arthur, J.R. (2005): Selenium and endocrine systems. Jounal of Endocrinology 184, 455-465
  • The National Academies Press (2007): Nutrient Requirements of Horses, sixth revised Edition.
  • Meyer, H., Coenen, C. (2014): Pferdefütterung.
Meer vragen


Houd er rekening mee dat we in onze online shop alleen bestellingen kunnen accepteren met een afleveradres in Nederland. Wil je je bestelling in een ander land laten bezorgen? Dan horen we graag van je.