Elektrolyten paard: wanneer voeren?

Elektrolyten voor het paard: In de hete zomermaanden hoor je steeds vaker hoe belangrijk het is om de elektrolytenbalans van het paard op peil te houden. Maar wat zijn elektrolyten en wanneer is het echt zinvol om elektrolyten te voeren?

Elektrolyten paard - waarom zou ik mijn paard elektrolyten moeten geven?

Elektrolyten zijn kleine deeltjes die van groot belang zijn in het organisme van het paard, vooral bij het reguleren van de vochtbalans en de waterverdeling. Het zijn mineralen: deze omvatten kalium (K), natrium (Na) en chloride (Cl). Elektrolyten hebben het vermogen om elektriciteit te geleiden in een waterige oplossing. Ze controleren de waterbalans en de vochtverdeling, reguleren de pH-waarde van het bloed, coördineren stofwisselingsprocessen die essentieel zijn voor het overleven en zijn belangrijk voor de signaaloverdracht van spier- en zenuwcellen. Ze leveren niet in de eerste plaats energie, maar spelen een grote rol in het organisme van het paard tijdens fysieke inspanning. Het lichaam van het paard bestaat uit ca. 70%uit vloeistof. Als deze vochtbalans verstoord is door een tekort aan elektrolyten, kan dit ernstige gevolgen hebben voor belangrijke organen.

Paarden reageren extreem gevoelig op kleine veranderingen in de elektrolytenbalans.

Elektrolyten - kleine helpers met een groot effect

Zonder elektrolyten werkt niets in het lichaam, ook niet bij paarden - dus je kunt zeggen: "Zonder elektrolyten - geen leven". Maar wat zijn elektrolyten precies? Volgens de chemische definitie zijn elektrolyten kleine positief of negatief geladen deeltjes – zogenaamde ionen. Ze reguleren de vochtverdeling in het lichaam en de waterbalans. Ze zijn nodig om de osmotische druk van lichaamsvloeistoffen op peil te houden en het zuur-base-evenwicht te reguleren. Ze moeten via de voeding worden geconsumeerd, omdat het lichaam van het paard ze niet zelf kan aanmaken.

Laten we eerst de afzonderlijke stoffen en hun belang in het organisme eens nader bekijken:

Kalium

Kalium: Kaliumverlies treedt voornamelijk op door hevig zweten en diarree. Kalium is belangrijk voor de spierfuncties, vooral voor de functie van de hartspier. Een tekort manifesteert zich in de vorm van een verminderde eetlust, spierzwakte en vooral bij veulens met groeivertraging. Een tekort ontstaat vrijwel altijd als gevolg van langdurige, ernstige diarree. Hoogwaardig en hygiënisch perfect hooi is een zeer goede en meestal voldoende bron van kalium.

Natrium en chloor

Natrium en chloor: Tekorten aan deze elektrolyten komen voornamelijk voort uit zweten, diarree en nierstoornissen met verhoogde urine-uitscheiding. Natrium en chloor reguleren de zuur-base-balans en de osmotische druk van de lichaamscellen, evenals de waterbalans. Natrium speelt een grote rol bij de productie van gal en chloor is belangrijk voor de vorming van zoutzuur in de maag. Een tekort wordt bij het paard merkbaar door het toegenomen likken van allerlei voorwerpen. Tekorten kunnen zich manifesteren door spierproblemen, prestatiestoornissen en zenuwaandoeningen.

Zoutliksteen moet altijd beschikbaar zijn, als basisvoer (hooi, gras , graan) bevatten deze kwantiteitselementen niet voldoende hoeveelheden.

Het vermogen van het lichaam om de elektrolytenbalans te reguleren is bij paarden redelijk goed. Er moet echter aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Voldoende voeding (minstens 1,7% van het lichaamsgewicht) van hooi van hoge kwaliteit
  • Gratis toegang tot drinkbakken met hygiënisch perfect water
  • Verstrekking van een purezoutliksteen, waar het paard zijn lichaamsgecontroleerde verlangen naar zout kan bevredigen. Houd er rekening mee dat dit een pure zoutliksteen is en geen mineraalliksteen, anders kan het bij vrije inname leiden tot een overaanbod en antagonisme in de mineralenbalans. Een geschikte liksteen vindt u in ons assortiment.
  • Als het warm is, zorg er dan voor dat je voldoende water en elektrolyten binnenkrijgt!

Waar zijn elektrolyten goed voor?

Vooral in de zomermaanden kan er snel een tekort aan elektrolyten ontstaan ​​als paarden hevig zweten - vooral tijdens lichamelijke inspanning bij hoge temperaturen. Diarree of nierstoornissen kunnen ook een tekort aan elektrolyten veroorzaken. Het is belangrijk om snel te handelen en de verliezen dienovereenkomstig te compenseren, anders kunnen ernstige gezondheidsproblemen en stofwisselingsstoornissen optreden. Het bloed wordt dikker, waardoor de bloedtoevoer naar de spieren slechter wordt en er verzuring optreedt. Bij extreme tekorten kunnen spierkrampen en hartritmestoornissen optreden en zelfs hart- en bloedsomloopfalen.

Paarden kunnen hun elektrolytenbalans vrij goed reguleren als ze voldoende hooi krijgen (minimaal 1,7% van het lichaamsgewicht), ze voortdurend vrije toegang hebben tot water en een schone Zoutlik wordt verstrekt. Hooi van hoge kwaliteit levert doorgaans voldoende kalium; natrium en chloride worden aangevoerd via de liksteen of door toevoeging van keukenzout. Kalium is b.v. B. belangrijk voor de spierfuncties, vooral voor de functie van de hartspier. Natrium en chloor reguleren de zuur-base balans en de waterbalans.

Elektrolyten paard: wanneer moet ik mijn paard elektrolyten geven?

Het lichaam van het paard verliest elke dag water. B. in de vorm van urine en ontlasting, tijdens het ademen en, vooral in de zomermaanden, door zweten.

Het paard regelt zijn lichaamstemperatuur door te zweten.

Bij lichamelijke inspanning en hoge buitentemperaturen en bijbehorende luchtvochtigheid kan het paard tot 10 liter zweet verliezen. Hierdoor verliest het paard niet alleen water, maar ook elektrolyten, die zeker moeten worden aangevoerd.

Veranderingen in de elektrolytenbalans van het paard

Het paard reageert zeer gevoelig op de kleinste veranderingen in de elektrolytenbalans. Dit heeft sterk te maken met de waterbalans. Verliezen moeten worden gecompenseerd via het verbruikte drinkwater. Het gevoel van dorst ontstaat wanneer de druk van de cellulaire vloeistoffen afneemt. Het hangt sterk af van de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, het watergehalte van het geconsumeerde voedsel en de fysieke belasting.

Zout alleen is niet genoeg

Het paard verliest niet alleen water door zweet, maar ook elektrolyten. Het paard regelt zijn lichaamstemperatuur door meer of minder zwaar te zweten. Wanneer zweet uit de huid verdampt, vindt er zogenaamde verdampingskoeling plaats, wat leidt tot een koeling van de lichaamstemperatuur. Een proces dat essentieel is om te overleven, want wanneer de lichaamstemperatuur boven de 42° C komt, begint de eiwitdegeneratie en is het organisme niet langer levensvatbaar. Hevig zweten en tegelijkertijd geen inname van water of voedingsstoffen verandert de elektrolytenbalans van de cellen. Purezoutlikkers of de toediening van puur tafelzout kan het verlies aan elektrolyten niet compenseren, omdat keukenzout alleen natriumchloride en leidt er dus toe dat er een kaliumtekort zou ontstaan.

Eerst elektrolyt, dan water

Mit dem Schweiß verliert das Pferd Wasser & Elektrolyte

Door zweet verliest het paard water & Elektrolyten

Het is belangrijk dat je het paard eerst elektrolyten geeft en daarna water geeft. Anders zouden de aangevoerde elektrolyten over een groter bloedvolume worden verdeeld en zou het elektrolytgehalte in het bloed steeds verder dalen. Veel paarden drinken slecht, zelfs na grote lichamelijke inspanning met grote zweetverliezen, en doen instinctief alles goed. Als het paard op warme zomerdagen slecht drinkt, moet dit altijd worden geïnterpreteerd als een alarmsignaal van een mogelijk elektrolytentekort.

Het toedienen van elektrolyten is zinvol:

  • Tijdens zware lichamelijke inspanning met tegelijkertijd hoge buitentemperaturen en hoge luchtvochtigheid
  • Na hevig zweten
  • Voor diarreeziekten
  • Na stressvolle situaties
  • Na een toernooi of intensieve training
  • Na duurritten, buitenritten, parcoursen, etc.

Hoe kun je een tekort aan elektrolyten bij paarden voorkomen?

Als er sprake is van overmatig verlies van elektrolyten, kan de stofwisseling van het paard uit balans raken. Het bloed wordt dikker, waardoor er een slechte bloedtoevoer naar de spieren ontstaat, wat kan leiden tot de vernietiging van spiercellen en hyperaciditeit. Milde tekorten aan elektrolyten resulteren in verminderde prestaties en paarden die snel vermoeid raken. Grotere verliezen kunnen leiden tot spierspanning, krampen, krampen en, in het ergste geval, hart- en bloedsomloopfalen. Daarom is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen, vooral nadat het paard zwaar heeft gezweet, om het paard gezond te houden. Onze Vitale Elektrolyt of onze Elektrolytvloeistof zijn hier ideaal.< /p>

Kun je elektrolyten inslaan?

Elektrolyten worden alleen uit de darmen van het paard opgenomen als dat nodig is. Daarom is het slechts in beperkte mate mogelijk om ze vooraf te voeren. Het paard kan gedurende ongeveer 24 uur elektrolyten als reserve krijgen. Ongebruikte elektrolyten worden eenvoudigweg via de urine uitgescheiden. Niet te vergeten in verband met de elektrolytenbalans is het voldoende voeren van hooi door het paard.

Hooi vormt een groot elektrolyt- en waterreservoir in de dikke darm van het paard waar het paard uit kan putten.

Elektrolyten paard: Tips voor een stabiele elektrolytenbalans

  • Vermijd in de zomerse hitte zoveel mogelijk zware lichamelijke inspanning voor uw paard.
  • Rijd vroeg in de ochtend of laat in de avond.
  • Er moeten ook schaduwrijke plekken in de weide zijn; De voederplaatsen moeten ook in de schaduw liggen.
  • Auch auf der Weide sollten die Pferde immer Zugang zu frischem Trinkwasser haben.
  • Let vooral bij veulens op een schaduwrijke beschutting en vrije toegang tot water.Veulens beschikken nog niet over een volledig functionerende thermoregulatie en raken sneller oververhit dan volwassen paarden!
Elektrolyte von LEXA

Elektrolyte von LEXA

Om elektrolytenverlies te compenseren, kunt u onze twee producten LEXA Vital-Elektrolyt in poedervorm en LEXA elektrolyt vloeistof beschikbaar. LEXA vitale elektrolyt kan worden gebruikt zeer goed Inname gemengd met de krachtvoer  Dankzij de vloeibare vorm vanLEXA elektrolytvloeistof worden de ingrediënten zeer snel door het organisme opgenomen en gebruikt. Dit kan de regeneratiefase na inspanning verkorten en is ook ideaal om via het drinkwater toe te dienen. Wij bieden u daarom twee bewezen supplementen aan om de elektrolytenvoorziening van het paard te garanderen, de voorwaarde voor vitale en actieve paarden, zelfs bij hoge temperaturen.

Heeft u vragen over de producten of voeding, neem dan gerust contact op met ons adviesteam. Ze is te bereiken op beratung@lexa-pferdefutter.de of op het telefoonnummer 08266-8625 26 .

Weitere Beiträge
  • LEXA voedingstips
    LEXA voedingstips
    9. Mai 2022
    Tips voor het voeren van nieuwe (minerale) voeding
    Mehr lesen
Meer vragen


Houd er rekening mee dat we in onze online shop alleen bestellingen kunnen accepteren met een afleveradres in Nederland. Wil je je bestelling in een ander land laten bezorgen? Dan horen we graag van je.