EMS paard

Equine Metabolic Syndrome (EMS) is een ziekte die paarden treft en wordt vaak welvaartsziekte genoemd. Deze ziekte is de laatste jaren steeds belangrijker geworden omdat deze ernstige gezondheidsproblemen bij paarden kan veroorzaken.

Wat is EMS bij paarden?

EMS staat voor Equine Metabolic Syndrome en is een stofwisselingsstoornis die bij paarden kan voorkomen.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door de gelijktijdige aanwezigheid van ten minste twee van de volgende drie aandoeningen: zwaarlijvigheid, insulineresistentie en bevangenheid.
  • Obesitas - Bij paarden met EMS zijn vetophopingen vaak te vinden op de manenkam, schouder, kruis, staartbasis of op het hele lichaam. Dit overtollige vetweefsel kan tot gezondheidsproblemen leiden.
  • Insulineresistentie - Insulineresistentie betekent dat de cellen van het paard niet meer gevoelig genoeg zijn voor insuline. Dit leidt tot een verminderde insulinerespons, waarbij het lichaam meer insuline aanmaakt om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
  • Hoefbevangenheid is een pijnlijke ontsteking van de hoefhuid die tot kreupelheid kan leiden. Het is een van de ernstigste complicaties van het Equine Metabool Syndroom en vereist onmiddellijke veterinaire aandacht.

Wat zijn de symptomen van EMS?

De symptomen van Equine Metabolic Syndrome (EMS) kunnen divers zijn en variëren van paard tot paard. Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten en symptomen die kunnen optreden bij paarden met EMS:

  • Vetophopingen worden zichtbaar
  • Paard wordt steeds lustelozer
  • Paard heeft geen energie of kracht
  • Paard zweet snel
  • De vatbaarheid voor infecties neemt toe
  • Onvruchtbaarheid bij merries
  • Spierregressie
  • Lichte kreupelheid
  • Fecaal water

Wat zijn de oorzaken van EMS?

De belangrijkste oorzaken van Equine Metabolic Syndrome (EMS) bij paarden zijn meestal te wijten aan een combinatie van dieet en lichaamsbeweging:

  • Overvoeding en zwaarlijvigheid
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Genetische aanleg
  • Overmatige suikerconsumptie

Hoe werkt de diagnose van EMS-ziekte bij paarden?

De diagnose van Equine Metabolic Syndrome (EMS) bij paarden wordt meestal gesteld door een combinatie van klinische symptomen en laboratoriumtests. Een dierenarts zal eerst een grondig klinisch onderzoek uitvoeren om zichtbare symptomen zoals zwaarlijvigheid te beoordelen, vooral rond de manenkam, de basis van de staart, achter de schouder en boven de ogen. Andere tekenen waarmee rekening wordt gehouden zijn gebrek aan energie en kracht, overmatig zweten, verhoogde vatbaarheid voor infecties >, ontlastingswater hoefzweren en lichte kreupelheid.

Een belangrijke laboratoriumtest om EMS te diagnosticeren is het meten van het insulinegehalte en het glucosegehalte in het bloed van het paard nadat het minstens 6 uur of langer geen voedsel heeft ingenomen.

Insulineresistentie komt vaak voor bij paarden met EMS, wat betekent dat het insulinegehalte in het bloed verhoogd wordt omdat de cellen niet meer gevoelig genoeg zijn voor insuline. Een verhoogde nuchtere insulinespiegel is een belangrijke indicator van EMS.

Bij de Orale Glucose Test krijgt het paard oraal een gecontroleerde hoeveelheid glucose (suiker) en vervolgens worden er met regelmatige tussenpozen bloedmonsters genomen om het glucosegehalte in het bloed te meten. Paarden met EMS kunnen een verminderde glucosetolerantie vertonen, wat betekent dat ze niet effectief reageren op de ingenomen glucose. Deze test kan meer inzicht geven in de insulineresistentie van het paard.

Hoe werkt de EMS-paardenbehandeling?

De behandeling van EMS bij paarden richt zich op een combinatie van voeding en bewegingsmanagement en beheersing van comorbiditeiten.

Het belangrijkste onderdeel van de EMS-behandeling is het aanpassen van het dieet van het paard. Paarden met EMS moeten minder voer krijgen, vooral voer dat rijk is aan koolhydraten en suiker.

Voor paarden met overgewicht is gewichtsvermindering een cruciaal onderdeel van de behandeling.

Het doel is om matig en op een gecontroleerde manier af te vallen, idealiter tussen 0,5 en 2 procent van het lichaamsgewicht per week. Dit moet worden bereikt door de voeding aan te passen en de fysieke activiteit te verhogen.

Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal voor de gezondheid van paarden met EMS. Paarden moeten worden aangemoedigd om fysiek actiever te zijn om de stofwisseling te verbeteren en het gewicht te verminderen. Als het paard naast EMS ook andere gezondheidsproblemen heeft, zoals hoefbevangenheid, moeten deze ook behandeld en gecontroleerd worden.

Medicijnen om EMS rechtstreeks te behandelen zijn beperkt, aangezien de belangrijkste oorzaken dieet en lichaamsbeweging zijn. In sommige gevallen kan een dierenarts echter medicijnen voorschrijven om specifieke symptomen zoals pijn of ontsteking te verlichten.

Welke paardenrassen zijn gevoelig voor EMS?

In principe kan elk paardenras lijden aan het Equine Metabolic Syndrome. Er zijn echter enkele rassen en typen paarden die mogelijk gevoeliger zijn voor EMS vanwege hun genetica en bepaalde kenmerken

  • Robuuste paardenrassen - Paardenrassen die als winterhard worden beschouwd, zoals IJslandse paarden, kunnen EMS ontwikkelen, maar lijken misschien minder gevoelig voor barre omgevingsomstandigheden vanwege hun genetische aanpassing aan barre omgevingsomstandigheden .
  • Ponyrassen - Ponyrassen, waaronder Shetlandpony's, hebben vaak de neiging om aan te komen en zijn mogelijk gevoeliger voor gewichtstoename vanwege hun kleinere formaat en mogelijk lagere energiebehoefte, zoals obesitas en EMS.
  • Gemakkelijk eetbare paarden - Paarden die gemakkelijk in gewicht toenemen, zelfs als ze kleine hoeveelheden voer krijgen, zijn gevoeliger voor EMS. Dit geldt ongeacht ras.
  • Sedentaire paarden - Paarden die minder fysieke activiteit hebben als gevolg van inactiviteit of beperkte toegang tot weiland, lopen mogelijk een groter risico op EMS, ongeacht hun ras.

Wat zijn de gevolgen van EMS bij paarden?

EMS kan bij paarden diverse ernstige gevolgen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hier zijn enkele van de mogelijke gevolgen van EMS:

  • Hoefbevangenheid
  • Toename van ontstekingsmarkers
  • Verandering in het bloed- en levervetgehalte, b.v. B. hoge bloedwaarden voor vetten (triglyceriden), suiker (glucose), insuline
  • Verhoogde leverwaarden in het bloedbeeld
  • Vruchtbaarheidsstoornissen
  • Verhoogde bloeddruk

Grazen met EMS-paarden

Begrazing voor paarden met EMS kan problematisch zijn omdat weidegras een potentiële bron van koolhydraten en suiker is. In veel gevallen is het daarom raadzaam om de beweiding van EMS-paarden te beperken. Dit kan betekenen dat het paard alleen op bepaalde tijden naar buiten mag als het suikergehalte in het gras lager is, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond.

Een snuit is een apparaat dat over de neus van het paard wordt geplaatst en voorkomt dat het grote hoeveelheden gras binnenkrijgt. Dit kan een manier zijn om begrazing mogelijk te maken en tegelijkertijd de inname van koolhydraten en suiker te beperken. Sommige paarden kunnen echter moeite hebben om zich aan te passen aan een snuit en het kan een geleidelijke introductie vereisen.

Het weidegras kan worden beheerst door passend weidebeheer. Dit omvat het maaien of begrazen van het weiland vóór het begrazen om het suikergehalte in het gras te verminderen. Bovendien mogen paarden niet op overgroeide of voedselrijke weilanden worden gehouden.

EMS bij paarden vergeleken met Cushing bij paarden

EMS en het syndroom van Cushing (ook bekend als het Equine Cushing-syndroom of ECS) zijn twee verschillende gezondheidsproblemen bij paarden, die beide verband houden met stofwisselingsproblemen.

Bij paarden met EMS verloopt de verharing normaal, terwijl paarden met de ziekte van Cushing vaak een vertraagde en onregelmatige vervelling vertonen. Paarden met de ziekte van Cushing kunnen een lange, gekrulde vacht ontwikkelen die moeilijk te vervellen is.

EMS kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij jonge paarden. Het komt echter vaker voor bij paarden van middelbare leeftijd. Cushing komt daarentegen vaker voor bij oudere paarden, vooral bij paarden ouder dan 15 jaar.

Met EMS worden paarden meestal zwaarlijvig door overvoeding en gebrek aan lichaamsbeweging. Dit betekent dat obesitas vaak direct verband houdt met voeding en levensstijl. Bij Cushing wordt het paard echter dik, ongeacht voeding en beweging. Dit komt door een verstoorde hormonale regulatie in het lichaam, met name een overproductie van het hormoon cortisol.

EMS wordt voornamelijk geassocieerd met insulineresistentie en verminderde glucosestofwisseling, terwijl Cushing wordt veroorzaakt door hypofysedisfunctie, wat leidt tot overmatige productie van cortisol.

Hoewel beide aandoeningen zwaarlijvigheid kunnen veroorzaken, hebben ze verschillende symptomen. EMS kan hoefbevangenheid, spierafbraak, meer zweten en een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken. Cushing kan symptomen veroorzaken zoals verhoogde dorst en plassen, spierafbraak, verhoogde vatbaarheid voor infecties en vatbaarheid voor hoefbevangenheid.

Hoogwaardige aanvullende voerproducten voor EMS-paarden

Als het gaat om het vinden van hoogwaardige aanvullende voeding voor paarden met EMS, is LEXA de juiste partner voor u. LEXA biedt voer rechtstreeks van de fabrikant aan, waardoor u hoogwaardige producten ontvangt zonder onnodige tussenpersonen. Dit zorgt voor een betere controle over de kwaliteit en zuiverheid van de producten.

LEXA begrijpt de speciale voedingsbehoeften van EMS-paarden. De producten zijn ontwikkeld om aan deze behoeften te voldoen en dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van uw paard. We hebben vele jaren ervaring met de productie van aanvullend voer en hebben een diep inzicht in de behoeften van paarden met stofwisselingsstoornissen zoals EMS.

LEXA hecht daarnaast veel belang aan een natuurlijke samenstelling van de producten. Dit betekent dat het aanvullende voer is gebaseerd op natuurlijke en uitgebalanceerde ingrediënten om de gezondheid en vitaliteit van uw paard te bevorderen.

Aanvullende voeding voor ondersteuning en preventie bij EMS - bestel nu online bij LEXA!
Weitere Beiträge
  • De herfst en zijn speciale vereisten
    De herfst en zijn speciale vereisten
    17. September 2024
    Lees hier meer over de herfst en welke bijzondere eisen deze stelt aan de voeding van uw paard.
    Mehr lesen
  • Happy Hour
    Happy Hour
    14. März 2024
    Elke eerste vrijdag van de maand!
    Mehr lesen
  • Beursimpressies
    Beursimpressies
    26. Februar 2024
    ALEXA en uw team in beurskoorts! Klik hier voor de fotogalerij.
    Mehr lesen
  • Hoef rollen
    Hoef rollen
    22. Dezember 2023
    Ontdek de wereld van paardengezondheid: hoefrol, een vaak onderschatte aandoening. Leer hoe u de signalen kunt herkennen.
    Mehr lesen
  • Kuilvoer
    Kuilvoer
    22. Dezember 2023
    Kuilvoer: meer dan alleen voer! Ontdek waarom deze geconserveerde voedingsmethode zo belangrijk is voor dieren en de landbouw.
    Mehr lesen
  • Hooi en kuilvoer voor paarden
    Hooi en kuilvoer voor paarden
    22. Dezember 2023
    Hooi en kuilvoer voor paarden: De optimale mix van hooi en kuilvoer. Ontdek waarom dit voer de gezondheid en prestaties van uw paarden bevordert.
    Mehr lesen
  • Haarluizen bij paarden
    Haarluizen bij paarden
    22. Dezember 2023
    Haarluizen bij paarden: kleine plagen met grote impact. Leer hoe u ze kunt herkennen en effectief kunt bestrijden om uw paard te beschermen tegen verv...
    Mehr lesen
  • Rillen
    Rillen
    31. Oktober 2023
    Rillen bij paarden: oorzaken, symptomen en bewezen methoden voor optimale verzorging en een gezond paardenleven.
    Mehr lesen
  • Hoofdschudden
    Hoofdschudden
    31. Oktober 2023
    Hoofdschudden bij paarden: oorzaken, symptomen en effectieve oplossingen voor gelukkig en gezond rijplezier.
    Mehr lesen
  • Druze paard
    Druze paard
    10. Oktober 2023
    Wat moet je weten over de paardenziekte druze? LEXA biedt u uitgebreide informatie.
    Mehr lesen
  • Kussend Stekels paard
    Kussend Stekels paard
    10. Oktober 2023
    Kussende stekels bij paarden: wat is dat precies? Ontdek alles over symptomen, behandeling & meer.
    Mehr lesen
  • Je paard goed laten grazen
    Je paard goed laten grazen
    4. Oktober 2023
    De tijd is gekomen. Het weideseizoen begint. Onze paarden genieten van het verse gras en de tijd in de paddock. Voorzichtigheid is echter geboden bij ...
    Mehr lesen
Meer vragen


Houd er rekening mee dat we in onze online shop alleen bestellingen kunnen accepteren met een afleveradres in Nederland. Wil je je bestelling in een ander land laten bezorgen? Dan horen we graag van je.