Hooianalyse voor paarden: wat is het nut van een hooianalyse?
Elke paardeneigenaar kan de sensorische beoordeling van het hooi eenvoudig zelf uitvoeren (ziet er groen uit, voelt droog en grof aan, aangename geur). Maar wat doet er nog meer toe?
Een hooianalyse geeft informatie over de ingrediënten. De
De belangrijkste parameters zijn het drogestof-, eiwit- en suikergehalte.
Maar ook mineralen en sporenelementen kunnen worden bepaald
Het hooi wordt microbiologisch onderzocht, dat wil zeggen op bacteriën en schimmels. De
Streefwaarden geven het bereik aan waarbinnen de inhoud wenselijk is.
Suiker in hooi: het suikergehalte
Idealiter zou dezein water oplosbare suiker altijd < 10%is dat wel. Als u dit niet doet, kunnen veel paarden overgewicht krijgen en het risico op insulineresistentie en hoefbevangenheid vergroten.
Te veel suiker in het hooi - wat te doen?
Helaas richten wij ons momenteel vrijwel uitsluitend op analyses
waarin het suikergehalte aanzienlijk te hoog is. Hier kan het raadzaam zijn
Geef het hooi voldoende water en laat het water weglopen, zoals het is
in water oplosbare suiker.
Let op: alleen nat maken is niet voldoende.
Hetzelfde geldt voor
Het hooi kan gestoomd worden.
Houd daar bij beide varianten rekening mee
Hooi moet dan direct gevoerd worden, anders bederft het zeer snel
Schimmelsporen en dergelijke kunnen zich ophopen. Daar moet ook rekening mee worden gehouden
Dit vermindert het totale eiwit- en voedingsstoffengehalte, dus het is raadzaam
om de minerale voeding indien nodig te verhogen.
Een andere optie is om hooi op een meer gerantsoeneerde manier te voeren aan paarden die gemakkelijk te voeren zijn en metabolisch gevoelige paarden hebben. Het ruwvoer kan worden aangevuld met stro om langere voerpauzes te voorkomen. Op dezelfde manier kunnen idealiter hooivervangende producten met een laag suiker- en energiegehalte gevoerd worden. Hier bijvoorbeeldTimothee-Heu een nuttige toevoeging zijn. Om het eiwitgehalte te verhogen is luzerne ideaal. Voor paarden die moeilijk te eten zijn raden wij aan onze groene haver te voeren kolven.
Eiwitgehalte in hooi
Een andere belangrijke factor is heteiwitgehalte in het hooi. Door de eliminatie van weidegras is het eiwitgehalte in het basisrantsoen in de winter al lager. Als je het hooi water geeft of stoomt, kan het eiwitgehalte tot wel 50% worden verlaagd. Daarom kan het zinvol zijn om het eiwitgehalte nader te bekijken. Eiwitten (=eiwitten) zijn essentiële voedingsstoffen en zijn opgebouwd uit verschillende vitale aminozuren. Eiwitten en aminozuren zijn verantwoordelijk voor de opbouw van spieren, organen, kraakbeen, botten, huid, haar en hoeven. Ze zijn ook betrokken bij de regulatie van enzymen en hormonen en zijn daarom essentieel voor veel stofwisselingsprocessen in het organisme. Maar het lichaamseigen afweersysteem is ook afhankelijk van de aanvoer van hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden.
Daarom speelt het een rol bij het beoordelen van het eiwitaanbod niet alleen het kwantitatieve aanbod van eiwitten, maar een groot aanbod Ook de kwalitatieve eiwitvoorziening is belangrijk. Begrijpt dit de aanvoer van essentiële aminozuren, die via voedsel worden geleverd moeten worden ingenomen omdat het lichaam deze belangrijke voedingsstoffen niet zelfstandig kan verkrijgen kan produceren.
Uit de laboratoriumanalyse komen ook meerdere waarden voor het eiwit naar voren. Enerzijds het totaal eiwit (ruw eiwit), hier XP en anderzijds het precaecaal verteerbaar eiwit, hier xVP. Dit laatste beschrijft het deel dat door het paard in de dunne darm wordt opgenomen. Ruw eiwit verwijst ook naar het deel dat door het microbioom in de dikke darm wordt gebruikt, maar niet beschikbaar is voor het paard. Simpel gezegd moet je het volgende onthouden: Voer met een hoge ruweiwitwaarde kan toch van inferieure kwaliteit zijn als het precaecaal verteerbare eiwit laag is. Omdat het eiwit dan niet voldoende door het paard kan worden benut . Je moet dus letten op de cVP of vaak aangegeven als pcv XP.
In onze hooianalyse hebben we een ruw eiwitgehalte van 6%, wat ruim onder de doelstelling van 9-12& ligt. Het verteerbare Ruw eiwit bedraagt slechts 3% (streefwaarde 5,5-8,7%). Er is dus duidelijk te weinig Eiwit in hooi (zonder het water te geven!). Dus het rantsoen zou dat moeten doen moeten dringend worden aangevuld met zeer beschikbare eiwitten. Hier afhankelijk van De voerstatus en eiwitbehoefte van het paard kunnen worden aangevuld met luzerne Maar Onze Eiwitboost is ook ideaal.
Eiwitboost voor paarden
LEXA Protein Boost bevat een natuurlijke combinatie van hoogwaardige en eiwitrijke componenten zoals alfalfa, Lijnzaadschilfers, soja-eiwitconcentraat, sojameel en biergist, allemaal afkomstig van Bevat van nature een hoog aandeel essentiële aminozuren. Naar Verdere kwalitatieve verbetering is extra essentiële aminozuren toegevoegd om een zeer beschikbaar en kwalitatief hoogstaand eiwitsupplement te bieden mogelijk maken. LEXA Protein-Boost bevat ook Sangrovit en speciale gisten om de verteerbaarheid en bruikbaarheid van de aminozuren te optimaliseren Organisme. Veel paarden profiteren van de upgrade van de eiwitvoorziening.
Oudere paarden hebben veel baat bij licht verteerbare eiwitbronnen, omdat de spijsverteringscapaciteit afneemt met de leeftijd en oudere paarden daarom afhankelijk zijn van een hoogwaardige eiwitbron. Maar ook paarden in de groei, sportpaarden en paarden met een hoge spierspanning hebben hier enorm veel baat bij.
Voedingsadvies eiwitboost
Voor een warmbloed raden we aan om als richtlijn te beginnen met 200 g per dag. Als het gewenste effect na 6-8 weken nog niet merkbaar is, kan het rantsoen verhoogd worden tot maximaal 400 g per dag. Dit zijn richtwaarden waar rekening mee gehouden moet worden afhankelijk van het bestaande rantsoen. Onze voerexperts geven u graag individueel advies. Het basisrantsoen voor de onderhoudsbehoefte van het paard moet worden aangevuld met een hoogwaardig mineraalvoer. Hier bieden wij een grote verscheidenheid aan variëteiten om aan de individuele behoeften te voldoen. Als energiebron kan een muesli of natuurlijk wiegvoer worden gebruikt - leverend onderdeel.