Je paard goed laten grazen
Het is terug naar de weide, tot grote vreugde van onze paarden.
De tijd is gekomen. Het weideseizoen begint. Onze paarden zijn blij met het verse gras en de tijd in de paddock. Voorzichtigheid is echter geboden bij het beweiden, omdat een te snelle overgang van wintervoeding naar vers gras kan leiden tot gezondheidsproblemen voor het paard.
Waar moet je op letten bij het beweiden?
De overstap van wintervoeding naar vers gras is een grote uitdaging voor het maag-darmkanaal. Daarom is de eerste regel voor een probleemloze voerwisseling altijd langzaam grazen. Hooi en stro zijn zeer rijk aan ruwe vezels en vrij arm aan eiwitten. Het jonge gras is echter rijk aan eiwitten, suiker en ruwe celstof. De darmen moeten hieraan wennen..
Als hier te snel wordt begraasd, zullen paarden te veel eiwitten binnenkrijgen. en hoogmoleculaire suikers op het verse gras kan diarree, gasvormingen Kolieken komt. Gevoelige paarden kunnen bij paarden ook hoefbevangenheid krijgen. ziek worden.
Ook is het belangrijk om duidelijk te zijn hoeveel gras een paard kan of moet consumeren. Vooral het jonge gras bevat veel eiwit. en heeft hoge energiewaarden, wat altijd een uitdaging betekent voor de darmen en de ontgiftingsorganen. Door de nutriëntendichtheid worden paarden snel overvoerd, wat tot overgewicht kan leiden en hun hele stofwisseling zwaar belast. Als het gras in de loop van de zomer overblijft, neemt het gehalte aan ruwe celstof toe en neemt de nutriëntendichtheid af, waardoor dit gras veel beter verteerbaar is voor paarden. Zolang het gras zeer voedingsrijk is en zelfs bij gemakkelijk te voeren rassen is het zeker aan te raden de grasopname te beperken en altijd hooi en stro als basisvoer toe te voegen.
Waarom langzaam grazen?
Er is een groot verschil in de nutriënteninhoud van de verschillende basisvoeders. Het volgende diagram toont de verschillende water- en ruwe celstofgehalten in g/kg in hooi en gras.
Deze verschillen vormen een grote uitdaging voor het maag-darmkanaal van het paard. Als origineel steppedier is het maag-darmkanaal van het paard afgestemd op een vezelrijke spijsvertering.
Welke uitdagingen zijn er voor het spijsverteringskanaal van het paard?
In de wintermaanden vormt een basisvoer dat waterarm en vezelrijk is de basis van de voeding van het paard. Als de paarden in het voorjaar weer gras krijgen, moeten de darmen eerst wennen aan het waterrijke en vezelarme voer. Maar het hoge eiwit- en suikergehalte in vers gras is ook een uitdaging voor het spijsverteringskanaal van het paard. Als het paard te veel van het jonge gras eet, kan dit een negatief effect hebben. Het lichaam moet dan eerst het overtollige eiwit kwijtraken. afvoeren en ontgiftenovertollige stikstof in de vorm van ureum. Dit proces kan de lever en de nieren van het paard belasten.
Wat zijn de beweidingsadviezen?
Op de juiste manier grazen of omgaan met jong gras in het voorjaar: Laat je paard langzaambegrazen, zodat de gevoelige darmflora kan wennen aan het verse groenvoer. Anders kunnen er stoornissen in de darmflora optreden en de gevolgen hiervan kunnen diarree zijn, Koliek of Hoefbevangenheid be. Als jong, energierijk gras in overmatige hoeveelheden wordt geconsumeerd, kunnen gemakkelijk te voeden paarden en extensieve rassen snel zwaarlijvig worden.
Hier is het raadzaam om portioneren of. om de dieren slechts een beperkte tijd te laten grazen. Jong gras bevat ook veel eiwitten, wat kan leiden tot een teveel aan eiwitten, waardoor het hele lichaam en de organen zwaar worden belast.
Het moet langzaam wennen aan het nieuwe voer, anders ontstaat er snel diarree en koliek. Een verstandige periode voor zachte beweiding bedraagt ca. 3 tot 4 weken.
Begin met 15 minuten grazen of het voeren van kleine hoeveelheden vers gras in de stal en verhoog langzaam de beweidingstijd of het voeren van gras gedurende de eerste 3 dagen tot 4 weken.
Als paarden rechtstreeks van de stal naar de weide worden overgebracht, is het essentieel om de weide af te bakenen met de huidige banden en elke dag een nieuw stuk weiland toe te wijzen (weidegedeelte b>).
Zelfs als u in de wei staat, zorg er dan voor dat u laat geoogst hooi en/of goed voederstro als bron van ruwe vezels voert. Als de hooikwaliteit slecht is, raden wij aan om aan te vullen met Heucobs of Luzernekolven.
Het geschenk van LEXA Digest is om deze reden zeer nuttig gebleken. LEXA Digest verbetert de voeding met een zeer bewezen combinatie van speciale gisten die de natuurlijke bacteriële flora in de darm verbetert. Kan de dikke darm ondersteunen en het bevorderen van het gebruik van voedingsstoffen. Verrijkt met bewezen kruiden zoals Venkel, Kümmel, Anijs, Marshmallow root Fenegriekzaden om de darmflora te harmoniseren. Omdat aandoeningen in het colongebied kunnen leiden tot een beperking van de zelfsynthese van in water oplosbare vitamines (B-vitamines en vitamine C) of tot een verhoogde behoefte, bevat Verteren een aangepaste dosering van deze essentiële vitamines.
Welke tips zijn er voor beweiding?
- Begin langzaam gras te consumeren, 10 minuten is voldoende voor de eerste week.
- Afhankelijk van de mogelijkheid, verhoog langzaam de tijd van grasopname.
- Bied altijd hooi (mogelijk stro) aan om de opname van ruwe vezels te verbeteren.
- Controleer de weide op giftige planten.
- Na het bemesten van de weide dient u de door de fabrikant aangegeven wachttijd in acht te nemen totdat de paarden weer de weide in mogen.
- Tijdens de beweidingsperiode vóór het beweiden geen krachtvoer voer. Dit kan leiden tot gevaarlijke gaskoliek.
- Vóór het grazen Voer hooi om overhaaste opname van jong weidegras te verminderen en om het darmkanaal te beschermen.
- Vermijd overvoeren! Te veel gras is een van de meest voorkomende oorzaken van overgewicht bij paarden en kan aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Kies daarom voor een verstandige aanpak van de grasinname op basis van uw dier.
- Om de toevoer van mineralen en sporenelementen te garanderen, raden wij een geschikt minerale voeding om te voeden. Lekkagemassa's kunnen de aanbodtekorten over het algemeen niet dekken.
Ondersteuning bij beweiding
In jong gras is het gehalte aan magnesium en calcium vaak schaars en ook natrium zit in te kleine hoeveelheden in het basisvoer . Net als bij hooi is de aanvoer van sporenelementen doorgaans laag, waardoor sporenelementen zoals selenium, jodium, koper, zinken Mangaan moeten ook tijdens de weideperiode worden aangevuld. De situatie is anders bij de in vet oplosbare vitamines Vitamine A en E en ook bij Vitamine D. Hier wordt in de zomer bij begrazing het aanbod meestal afgedekt. Om een overaanbod te voorkomen, moeten deze vitamines aangepast worden aan de weide.
Onze producttips voor weidegang:
LEXA-digest
Ter ondersteuning van de spijsvertering tijdens de overgang naar gras: LEXA Digest.
Speciale gisten bevorderen de verspreiding van nuttige darmbacteriën. Het Bentonietdat het bevat, kan gifstoffen en zware metalen binden.
Ideaal voor paarden die gevoelig zijn voor spijsverteringsstoornissen. Verrijkt met kruiden die de darmflora helpen harmoniseren.
LEXA Minerale wilgenkolven
Om de minerale stoffen en sporenelementen te garanderen tijdens de weideperiode: LEXA weidemineraal -kolven.
De Weide Mineral Cobs in een praktisch snoepformaat bevatten alle minerale stoffen, Vitaminen < /b>en sporenelementen. Afgestemd op beweiding tijdens de zomermaanden.
Als u vragen heeft over de producten of over voeding, helpt ons competente adviesteam u graag verder. U kunt ons bereiken op tel.: +49(0) 8266 8625 - 26 of per e-mail: beratung@lexa-pferdefutter.de.