Ondergewicht paard: bijvullen in de winter
Vooral in de wintermaanden verliezen veel paarden spiermassa en lichaamsgewicht en worden dan te mager. Vaak is niet alleen de winter de doorslaggevende factor voor gewichtsverlies, maar ook andere omgevingsinvloeden, zoals constante stress, gebitsproblemen, wormbesmetting of te weinig of slechte kwaliteit basisvoer.
Als uw paard te mager is, moet u actie ondernemen en licht verteerbare energie- en eiwitcomponenten in het voer gebruiken. Daarnaast moet u de omgeving van het paard nauwlettend in de gaten houden om een andere mogelijke oorzaak van het ondergewicht weg te nemen.
Ondergewicht: op welk punt wordt mijn paard als te mager beschouwd?
Het ideale gewicht of figuur van een paard is vaak in het oog van de toeschouwer: sommige mensen geven er de voorkeur aan dat hun paard wat ronder is, anderen geven er de voorkeur aan dat het wat slanker is. Het gewicht in kilogrammen zegt niet altijd iets over het ideale gewicht van het paard: ook ras, prestatieniveau en leeftijd spelen altijd een rol. Om de voedingsstatus van het paard beter te bepalen, kunt u gebruik maken van de Body Condition Score (BCS). Het dier wordt beoordeeld op basis van de voedingsstatus op een schaal van 1 tot 9. Als de beoordeling tussen 4 en 6 ligt, bevindt de voedingsstatus van het paard zich in het optimale bereik. De BCS wordt bepaald door het voelen van de manenkam, schouder, schoft, lendengebied, ribben en staartbasis van het paard. Als dit resulteert in een BCS van 1-3, is het paard extreem mager tot zeer slank. Een BCS van 7-9 geeft aan dat het paard dik tot extreem dik is. Als er dus (bijna) geen vetweefsel waarneembaar is, de ribben en heupbeenderen duidelijk zichtbaar zijn, en/of botcontouren zichtbaar zijn op de schoft, nek en schouders, dan is er sprake van zeker ondergewicht.
Redenen voor ondergewicht bij paarden
Ondergewicht door nervositeit en stress
Ondergewicht door wormbesmetting
Ondergewicht door gebitsproblemen
Gebitsproblemen komen niet alleen voor bij oudere paarden, ook jongere paarden kunnen last hebben van gebitsproblemen. Door scherpe randen, ontbrekende tanden of tandziekten kan voedsel niet meer of niet goed gekauwd worden, wat vervolgens leidt tot ondergewicht. Een jaarlijkse tandheelkundige controle van het gebit is belangrijk om mondletsels te voorkomen en een goede opname van voedsel te garanderen. Als het paard zijn hooi niet meer goed kan kauwen, is een alternatief of in ieder geval een ruwvoersupplement nodig. Wij raden ons hooi, groene haver en alfalfakolven, die na het weken een zachte consistentie hebben en daarom ideaal zijn als hooivervanger. Daarnaast kan ook Mash worden ingevoerd. Door de papperige consistentie en waardevolle ingrediënten is het een verzachtende maaltijd voor paarden die te mager zijn en gebitsproblemen hebben. Onze aanvullende voeding Denta-Akut wordt ook aanbevolen bij gebitsproblemen. Deze formule is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van tanden en tandvlees en is dankzij de korrelvorm ook goed opneembaar door paarden met ontbrekende tanden.Ondergewicht door slechte voerkwaliteit
Ondergewicht bestrijden: tips voor het voeren van het paard in de winter
Gebruik kolven als voer
Het hooi opwaarderen
Het eiwitgehalte is vaak erg laag vanwege het weer in het oogstjaar. Als het weidegras in de winter wegvalt, krijgt het paard vaak niet meer voldoende eiwit uit de basisvoeding. Maar eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor het paard om aan spiermassa en gewicht te kunnen komen.
Onze Protein Boost, een hoogwaardige eiwitbron voor het paard, kan hierbij helpen. Dankzij de natuurlijke aminozuurverbetering en het goed verteerbare eiwit garandeert onze LEXA Protein Boost het paard een goede toename van spier- en lichaamsvet. p>
Olie als calorieleverancier
Oliën kunnen ook uitstekend worden gebruikt om ondergewicht aan te vullen paarden. Het zijn pure energiebronnen die geen eiwitten of koolhydraten bevatten. Oliën bevatten een hoog gehalte aan enkelvoudig en meervoudig verzadigde vetzuren, die essentieel zijn voor het paard. Essentieel betekent dat deze vetzuren primair van belang zijn voor het organisme, maar niet zelfstandig door het paardenlichaam kunnen worden aangemaakt. Onze LEXA lijnzaadolie is ideaal voor paarden die in de winter te mager zijn vanwege het hoge aandeel essentiële vetzuren en hoge energie inhoud. Door het zachte koude persproces blijven de waardevolle ingrediënten, zoals vitamines en vetzuren, grotendeels behouden. Bij het voeren van olie geldt: minder is meer: bij een paard van 500-600 kg mag 100 ml olie per dag niet overschreden worden, anders kan dit tot spijsverteringsproblemen leiden.