Ondergewicht paard: bijvullen in de winter

Vooral in de wintermaanden verliezen veel paarden spiermassa en lichaamsgewicht en worden dan te mager. Vaak is niet alleen de winter de doorslaggevende factor voor gewichtsverlies, maar ook andere omgevingsinvloeden, zoals constante stress, gebitsproblemen, wormbesmetting of te weinig of slechte kwaliteit basisvoer. Als uw paard te mager is, moet u actie ondernemen en licht verteerbare energie- en eiwitcomponenten in het voer gebruiken. Daarnaast moet u de omgeving van het paard nauwlettend in de gaten houden om een ​​andere mogelijke oorzaak van het ondergewicht weg te nemen.

Ondergewicht: op welk punt wordt mijn paard als te mager beschouwd?

Het ideale gewicht of figuur van een paard is vaak in het oog van de toeschouwer: sommige mensen geven er de voorkeur aan dat hun paard wat ronder is, anderen geven er de voorkeur aan dat het wat slanker is. Het gewicht in kilogrammen zegt niet altijd iets over het ideale gewicht van het paard: ook ras, prestatieniveau en leeftijd spelen altijd een rol. Om de voedingsstatus van het paard beter te bepalen, kunt u gebruik maken van de Body Condition Score (BCS). Het dier wordt beoordeeld op basis van de voedingsstatus op een schaal van 1 tot 9. Als de beoordeling tussen 4 en 6 ligt, bevindt de voedingsstatus van het paard zich in het optimale bereik. De BCS wordt bepaald door het voelen van de manenkam, schouder, schoft, lendengebied, ribben en staartbasis van het paard. Als dit resulteert in een BCS van 1-3, is het paard extreem mager tot zeer slank. Een BCS van 7-9 geeft aan dat het paard dik tot extreem dik is. Als er dus (bijna) geen vetweefsel waarneembaar is, de ribben en heupbeenderen duidelijk zichtbaar zijn, en/of botcontouren zichtbaar zijn op de schoft, nek en schouders, dan is er sprake van zeker ondergewicht.

Redenen voor ondergewicht bij paarden

Een reden voor ondergewicht bij paarden kan niet alleen het koude seizoen zijn, maar Ook veel andere factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename en -verlies.

Ondergewicht door nervositeit en stress

Stress en nervositeit op stal en/of bij het eten kunnen een oorzaak zijn van ondergewicht bij paarden. Als het paard bijvoorbeeld niet in een individuele box staat, maar in een grote kudde, kan de hiërarchie een probleem worden. Dieren van een lagere rang worden dan vaak uit het voedergebied geduwd door dieren van een hogere rang. Als gevolg hiervan kan het lager geplaatste paard voortdurend onder stress staan ​​en afvallen door de rusteloosheid en de kleine hoeveelheid voedsel. Om ieder paard de gelegenheid te geven een eetplek te hebben, moeten er meerdere voerrekken met voldoende hooi op stal staan. Een andere optie is om de paarden gescheiden te houden tijdens het eten, zodat ieder dier de juiste hoeveelheid voer kan opnemen. In ernstige gevallen waarbij het paard echt 24/7 onder stress staat, kan het nodig zijn om het type huisvesting te heroverwegen. Een kleinere kudde zou hier wellicht geschikter zijn. Als je toch het zenuwstelsel van je paard wilt ondersteunen wanneer het gevoelig is voor stress, raden wij onze Kruidenpellets Harmonie of onze Kruidenmengsel zenuwen. Met deze aanvullende voedingen zorg je voor meer rust en balans bij je paard.

Ondergewicht door wormbesmetting

Wormen worden op verschillende manieren door het paard opgenomen en verstoren vervolgens het gehele organisme van het paard. Enerzijds kunnen wormen, larven en wormeieren via besmet gras en voedsel worden opgenomen, maar anderzijds kunnen ze ook via verzorging worden opgenomen. Als de paarden tijdens het verzorgen aan elkaar knabbelen, kunnen de parasieten via de mond uit de huid worden opgenomen en uiteindelijk in de darmen terechtkomen. Een parasitaire besmetting manifesteert zich vaak door ruige en doffe vacht, maar ook door jeuk, diarree, fecaal water en vooral gewichtsverlies. Om een ​​wormbesmetting te bestrijden dient regelmatig een wormbehandeling op het plan te staan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen strategische en selectieve ontworming. Strategisch ontwormen gebeurt vaak in grote stallen. Alle paarden op stal worden 2-4 keer per jaar ontwormd, ongeacht of er sprake is van een wormbesmetting of niet. Bij het selectief ontwormen wordt het ontlastingsmonster van een paard aangeboden voor onderzoek. Afhankelijk van de ernst en het type besmetting kan vervolgens een gerichte behandeling worden uitgevoerd. Ter ondersteuning van het maag-darmkanaal van het paard na een wormbesmetting en ontworming raden wij onze Intestinal Fit aan. Deze aanvullende voeding stabiliseert de darmflora en draagt ​​bij aan de verspreiding van nuttige darmbacteriën. Onze wormkruiden zijn ook ideaal om wormen en andere parasieten op afstand te houden. Om een ​​wormbesmetting te voorkomen is ook een goede hygiëne in de stal en op de weide een must.

Ondergewicht door gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen niet alleen voor bij oudere paarden, ook jongere paarden kunnen last hebben van gebitsproblemen. Door scherpe randen, ontbrekende tanden of tandziekten kan voedsel niet meer of niet goed gekauwd worden, wat vervolgens leidt tot ondergewicht. Een jaarlijkse tandheelkundige controle van het gebit is belangrijk om mondletsels te voorkomen en een goede opname van voedsel te garanderen. Als het paard zijn hooi niet meer goed kan kauwen, is een alternatief of in ieder geval een ruwvoersupplement nodig. Wij raden ons hooi, groene haver en alfalfakolven, die na het weken een zachte consistentie hebben en daarom ideaal zijn als hooivervanger. Daarnaast kan ook Mash worden ingevoerd. Door de papperige consistentie en waardevolle ingrediënten is het een verzachtende maaltijd voor paarden die te mager zijn en gebitsproblemen hebben. Onze aanvullende voeding Denta-Akut wordt ook aanbevolen bij gebitsproblemen. Deze formule is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van tanden en tandvlees en is dankzij de korrelvorm ook goed opneembaar door paarden met ontbrekende tanden.

Ondergewicht door slechte voerkwaliteit

Te weinig ruwvoer en/of slechte ruwvoerkwaliteit kan ook in de wintermaanden leiden tot ondergewicht wanneer de weidegang gras valt weg. In het wild eet een paard wel 16 uur per dag en legt vele kilometers af in de constante zoektocht naar voedsel. Vanwege de natuurlijke ontwikkeling mogen er geen lange eetpauzes zijn, maar moet er voortdurend ruwvoer beschikbaar zijn. De vuistregel is 1,5-2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Als het paard de neiging heeft om ondergewicht te hebben ondanks voldoende ruwvoer en ruwvoer van goede kwaliteit, hooi en Luzernekolven kunnen nuttig zijn als ruwvoersupplement. Het is belangrijk om de kolven voldoende te laten weken en maximaal 60 minuten te laten zwellen. Verder hangt het ook af van de juiste hoeveelheid om echt gewichtstoename te bereiken. Een paard van 500 kg heeft minimaal 1-2 kg kolven per dag nodig om echt aan te komen.

Ondergewicht bestrijden: tips voor het voeren van het paard in de winter

Om een ​​einde te maken aan ondergewicht en het paard te voeren in de koude maanden, is er zijn verschillende opties. Niet alleen hooi  en luzernecobs zijn goed als “vetmestend voedsel”, ook Mash, Oliën en eiwitconcentraten kunnen helpen.

Gebruik kolven als voer

Om het ruwvoerrantsoen te upgraden, kun je vinden in ons assortiment Groene haver-,  Hooi-  en  Lucernecobs. Groene haverkolven liggen met hun gematigde energie- en eiwitgehalte tussen de Hooi en Alfalfakolven. Ze zijn bijzonder smaakvol en zeer geschikt als ruwvoervervanger en ter aanvulling van het dagelijkse basisrantsoen. Onze Heucobs van Beiers weidehooi zijn ook ideaal voor het opwaarderen van het ruwvoeraanbod en voor het voeren van moeilijk te voeren paarden en ondergewicht. Onze Alfalfakolven voegen een enorme waarde toe aan het basisvoer dankzij de extra plus aan essentiële aminozuren en het hoge eiwitgehalte. De eiwitten die het bevat zijn belangrijk voor het vergroten van spier- en vetweefsel. Al onze kolven moeten worden geweekt voordat ze worden gevoerd. Wij raden aan om 1 kg kolven te weken met 1,5-3 liter water en ze maximaal 60 minuten te laten weken.

Het hooi opwaarderen

 De kwaliteit van het hooi hangt af van het tijdstip van de oogst, wat van invloed is op het energie- en eiwitgehalte: vroeg geoogst hooi is energie- en eiwitrijk, laat geoogst hooi bevat meer vezels en is laag in energie en eiwit. Laat geoogst hooi is beter aan te raden als paardenvoeding, omdat dit een hoger gehalte aan ruwe celstof heeft. Om de kwaliteit van het hooi grofweg te kunnen beoordelen geldt: hoe langer en harder de stengels zijn, hoe hoger het ruwe celstofgehalte en hoe lager het energie- en eiwitgehalte. Hooi dat te houtachtig is, moet echter worden vermeden omdat het een hoog ligninegehalte heeft. Lignine is voor paarden moeilijk te verteren, wat tot verstoringen in het spijsverteringskanaal zou leiden. Zacht, bladrijk en stengelarm hooi heeft minder ruwe celstof, maar een hoger eiwit- en energiegehalte.

Het eiwitgehalte is vaak erg laag vanwege het weer in het oogstjaar. Als het weidegras in de winter wegvalt, krijgt het paard vaak niet meer voldoende eiwit uit de basisvoeding. Maar eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor het paard om aan spiermassa en gewicht te kunnen komen.
Onze Protein Boost, een hoogwaardige eiwitbron voor het paard, kan hierbij helpen. Dankzij de natuurlijke aminozuurverbetering en het goed verteerbare eiwit garandeert onze LEXA Protein Boost het paard een goede toename van spier- en lichaamsvet.

Olie als calorieleverancier

Oliën kunnen ook uitstekend worden gebruikt om ondergewicht aan te vullen paarden. Het zijn pure energiebronnen die geen eiwitten of koolhydraten bevatten. Oliën bevatten een hoog gehalte aan enkelvoudig en meervoudig verzadigde vetzuren, die essentieel zijn voor het paard. Essentieel betekent dat deze vetzuren primair van belang zijn voor het organisme, maar niet zelfstandig door het paardenlichaam kunnen worden aangemaakt. Onze LEXA lijnzaadolie is ideaal voor paarden die in de winter te mager zijn vanwege het hoge aandeel essentiële vetzuren en hoge energie inhoud. Door het zachte koude persproces blijven de waardevolle ingrediënten, zoals vitamines en vetzuren, grotendeels behouden. Bij het voeren van olie geldt: minder is meer: ​​bij een paard van 500-600 kg mag 100 ml olie per dag niet overschreden worden, anders kan dit tot spijsverteringsproblemen leiden.

Mash voor het voeren in de winter

Bij Mash Voor paarden is het een voedzaam, smaakvol en verteerbaar voer. Door de ingrediënten en papperige consistentie is het zeer licht verteerbaar en voedzaam, waardoor het zeer geschikt is voor te magere paarden. In het beste geval wordt Mash 2 tot 3 keer per week gevoerd naast of in plaats van krachtvoer. Meng het met 1,5 tot 2 keer de hoeveelheid water en laat het ongeveer 20-30 minuten zwellen. Het is raadzaam om de puree met warm water te mengen en lauwwarm te voeren. Als er echter geen warm water in de stal aanwezig is, kan het beslag ook gemengd worden met koud water. Bij de bereiding moet erop worden gelet dat de consistentie papperig en niet te vloeibaar is. Als het beslag te vloeibaar is, passeert het te snel de darmpassage, wat weer kan leiden tot spijsverteringsstoornissen bij het paard. Bovendien moet puree altijd vers worden bereid en mag het niet een nacht staan, omdat het snel kan bederven. Voermengeling wordt met name aanbevolen voor paarden met een gevoelig maag-darmkanaal, met gebitsproblemen of als ze ondergewicht hebben. In onze Mash-sectie vindt u verschillende soorten puree, zoals onze graanvrije Allgäuwiesen Mash of onze Kruidenpuree, perfect voor de winter.

Weitere Beiträge
  • De herfst en zijn speciale vereisten
    De herfst en zijn speciale vereisten
    17. September 2024
    Lees hier meer over de herfst en welke bijzondere eisen deze stelt aan de voeding van uw paard.
    Mehr lesen
  • Happy Hour
    Happy Hour
    14. März 2024
    Elke eerste vrijdag van de maand!
    Mehr lesen
  • Beursimpressies
    Beursimpressies
    26. Februar 2024
    ALEXA en uw team in beurskoorts! Klik hier voor de fotogalerij.
    Mehr lesen
  • Hoef rollen
    Hoef rollen
    22. Dezember 2023
    Ontdek de wereld van paardengezondheid: hoefrol, een vaak onderschatte aandoening. Leer hoe u de signalen kunt herkennen.
    Mehr lesen
  • Kuilvoer
    Kuilvoer
    22. Dezember 2023
    Kuilvoer: meer dan alleen voer! Ontdek waarom deze geconserveerde voedingsmethode zo belangrijk is voor dieren en de landbouw.
    Mehr lesen
  • Hooi en kuilvoer voor paarden
    Hooi en kuilvoer voor paarden
    22. Dezember 2023
    Hooi en kuilvoer voor paarden: De optimale mix van hooi en kuilvoer. Ontdek waarom dit voer de gezondheid en prestaties van uw paarden bevordert.
    Mehr lesen
  • Haarluizen bij paarden
    Haarluizen bij paarden
    22. Dezember 2023
    Haarluizen bij paarden: kleine plagen met grote impact. Leer hoe u ze kunt herkennen en effectief kunt bestrijden om uw paard te beschermen tegen verv...
    Mehr lesen
  • Rillen
    Rillen
    31. Oktober 2023
    Rillen bij paarden: oorzaken, symptomen en bewezen methoden voor optimale verzorging en een gezond paardenleven.
    Mehr lesen
  • Hoofdschudden
    Hoofdschudden
    31. Oktober 2023
    Hoofdschudden bij paarden: oorzaken, symptomen en effectieve oplossingen voor gelukkig en gezond rijplezier.
    Mehr lesen
  • EMS paard
    EMS paard
    10. Oktober 2023
    EMS-ziekte bij paarden: alle informatie over symptomen en tekenen, behandeling en meer in ons artikel.
    Mehr lesen
  • Druze paard
    Druze paard
    10. Oktober 2023
    Wat moet je weten over de paardenziekte druze? LEXA biedt u uitgebreide informatie.
    Mehr lesen
  • Kussend Stekels paard
    Kussend Stekels paard
    10. Oktober 2023
    Kussende stekels bij paarden: wat is dat precies? Ontdek alles over symptomen, behandeling & meer.
    Mehr lesen
Meer vragen


Houd er rekening mee dat we in onze online shop alleen bestellingen kunnen accepteren met een afleveradres in Nederland. Wil je je bestelling in een ander land laten bezorgen? Dan horen we graag van je.