Oververhitting bij paarden
De zomer is inmiddels aangebroken in de laatste uithoek van Duitsland en de temperaturen blijven stijgen, maar wat betekent dat eigenlijk voor onze paarden
Paarden raken 10 keer sneller oververhit dan wij mensen. De comfortabele temperatuur van onze favorieten is gemiddeld 5°C - 15°C maar kan ook variëren van -15°C tot +25°C, afhankelijk van ras en afkomst. Natuurlijk is de comforttemperatuur heel individueel, net als bij ons mensen. Een Spanjaard met weinig vacht die geboren en getogen is in de hitte van Spanje zal het zeker niet zo snel warm krijgen als een IJslander uit IJsland die van nature voorzien is van veel vacht. Wij mensen koelen ons op vochtige dagen af door te zweten (verdampingskoeling). Paarden doen dit ook, maar op warme, stomende dagen presteren ze vaak niet voldoende om voldoende koeling te behouden. Bovendien verdampt het zweet bij paarden vaak veel zwakker dan bij mensen. Bij mensen bedraagt het gemiddelde verkoelende effect 50%; bij paarden bedraagt dit slechts ongeveer 25%-30%. Daarnaast hebben paarden aanzienlijk meer spiermassa, wat meer warmte produceert en dus uiteraard meer opwarmt en gekoeld moet worden. Dienovereenkomstig wordt het risico op oververhitting aanzienlijk verhoogd. Onze paarden kunnen op zulke warme dagen veel gemakkelijker in elkaar zakken, soms zelfs met fatale gevolgen. Vanaf een lichaamstemperatuur van 41°C stijgt de temperatuur van de spieren tot 43°C, wat zeer zorgwekkend en gevaarlijk wordt. De noodzakelijke eiwitten van het lichaam beginnen af te breken, wat kan resulteren in koliek, een daling van de bloeddruk en nierfalen. Zonnebrand is niet alleen voorbehouden aan mensen; ook paarden kunnen er last van krijgen. Bij voorkeur mensen met een roze huid en vaak op gevoelige, minder behaarde plekken zoals de neus.
Voorkom oververhitting
Om erger te voorkomen, is het aan ons om onze dierbaren zo goed mogelijk te beschermen en te ondersteunen. Dit betekent
- gepaste lichaamsbeweging, bij voorkeur in de vroege ochtend of laat in de avond als de temperaturen koeler zijn
- voldoende en voldoende schaduw en/of een koele stal (Tip: Stalbanen kunnen goed bevochtigd worden om te profiteren van het effect van verdampingskoeling)
- en zorg er vooral voor dat het paard altijd voldoende vers water ter beschikking heeft. Hier vindt u meer over het onderwerp water:Water voor de paard
- Als het paard sterk zweet door de hitte of na een training, moeten er ook elektrolyten bijgevoerd worden. Elektrolyt paard : wanneer voeren?
- Een douche kan op warme dagen voor de meeste paarden ook een heerlijke traktatie zijn, maar wees voorzichtig, je moet altijd beginnen met de benen, zodat het lichaam van het paard kan ontspannen Paard went er eerst aan. Idealiter is het water niet helemaal koud om weefselbeschadiging door plotselinge onderkoeling te voorkomen.
- Bij paarden met veel manen helpt het ook om dit in te vlechten om meer ventilatie te creëren.