Verandering van paardenvacht: wat te voeren?
- Welke factoren beïnvloeden de vachtverandering van het paard?
- Ondersteuning tijdens vachtwissel is voor veel paarden zinvol
- Verandering van de vacht van paarden: wat zijn belangrijke voedingsstoffen?
- Welke maatregelen worden in de praktijk aanbevolen als het gaat om voeren?
- Zonder problemen door de vachtwissel - voorbeelden van voedingsplannen voor de wintervachtwissel
- Wat als er problemen zijn met de vervelling ondanks optimale voeding?
- Verdere ondersteunende maatregelen tijdens de vervelling
- Belangrijk: aangepaste training
De dagen worden nu aanzienlijk korter en onze paarden zijn al stilletjes begonnen met het uitvallen van hun vacht. Dit betekent een aanzienlijke inspanning voor de gehele stofwisseling van het paard. Vooral bij oudere paarden of paarden waarvan de stofwisseling bijvoorbeeld zwaarder belast wordt. B. bij fokmerries, jonge paarden, sportpaarden of paarden met chronische ziekten, eczeem en paarden met problemen kan vachtwissel daarom een groot probleem vormen. Daarom is het des te belangrijker om ervoor te zorgen dat u tijdens de vachtwissel voldoende verzorging krijgt.
Het is fascinerend om te zien hoe de paarden nu oud haar verliezen en het lichaam een langere en dichtere vacht vormt, die het hele lichaam en alle organen van het paard beschermt tegen de kou en zo wordt de lichaamstemperatuur gehandhaafd. Gecontroleerd door de afnemende lengte van de dag wordt een reeks processen in gang gezet om het paard voor te bereiden op de winter - een maximale prestatie voor de stofwisseling.
Het is ook spannend om te zien hoe de dieren hun vacht omhoog kunnen brengen als het te koud wordt. Dit is mogelijk omdat haarspieren (Mm. arrectores pilorum) zich hechten aan de haarzakjes van de meeste haartjes. Als het voor het dier te koud wordt, zijn deze gladde spieren in staat de haren omhoog te trekken. Hierdoor ontstaat een luchtjack ter bescherming tegen de kou. Het lichaam van het dier heeft momenteel veel werk te doen omdat er wintervacht moet worden gevormd en de thermoregulatie door de sterke temperatuurschommelingen op volle gang is. Dit betekent dat het lichaam nu echt afhankelijk is van het opnemen van alle vitale voedingsstoffen om stofwisselingsprocessen mogelijk te maken en voldoende bouwstoffen binnen te krijgen voor de nieuwe vacht.
Welke factoren beïnvloeden de vachtverandering van het paard?
De verandering van de vacht wordt beïnvloed door twee factoren: de lengte van het daglicht en de reactie op huidige temperatuurstimuli. Wanneer de vacht in het voorjaar verandert, wordt de lange wintervacht in verschillende fasen afgeworpen. Eerst wordt het lange bovenhaar losgemaakt en in de tweede stap wordt de dikke ondervacht uitgeworpen. Idealiter is het resultaat een korte, glanzende zomervacht.
Ondersteuning tijdens vachtwissel is voor veel paarden zinvol
Gedurende deze tijd heeft het paard een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen zoals: B. Eiwit,essentiële aminozuren, vitamines, mineralen en sporenelementen vooralZink, Koper, Mangaan en Selenium evenals Vitaminen uit de B-groep Foliumzuur en Biotine. Ook de energiebehoefte neemt toe. Een intacte huid is ook essentieel voor de ontwikkeling van gezond en sterk haar. In de dermis z. B. voorziet de haarwortels van alle belangrijke voedingsstoffen./p>
De vachtwisseling - veeleisend werk voor de stofwisseling
Het afwerpen van de vacht en het vormen van nieuwe vacht is hard werkenvoor de gehele stofwisseling en ook voor de lever, die ook wel bekend staat als het “centrale laboratorium” van het lichaam. Dit betekent dat voedingsstoffen worden opgeslagen in de lever, afgegeven aan het bloed, gefilterd, omgezet en ontgift. Voor een probleemloos functioneren is het daarom essentieel dat alle benodigde mineralen, vitaminen en sporenelementen in de voeding van het paard terechtkomen, anders is een functionele stoornis te verwachten, die zal dan optreden, wat zich uit in zogenaamdevoedingsgerelateerde tekortsituaties.
Vachtwissel bij oude paarden of paarden met stofwisselingsproblemen
De volgende bijwerkingen kunnen optreden als het paard van vacht wisselt:
- Hogere vatbaarheid voor infecties
- Vermoeidheid en uitputting
- Afnemende bereidheid om te presteren
- Afnemende vitaliteit
- Gewichtsverlies
- Huidproblemen
Schilferige huid tijdens het verharen?
Huid en haar vormen samen het grootste orgaansysteem van het paard en hebben veel belangrijke functies. Ze beschermen het paard tegen kou en nattigheid en vormen een natuurlijke barrière tegen ziektekiemen, bacteriën en vuil en zijn bovendien een belangrijk zintuigorgaan. Schilferige huid komt vaak voor tijdens perioden van verharing.
Problemen bij het wisselen van vacht
De koele verandering wordt vaak vertraagd, wat betekent dat het paard moeite heeft zijn vacht uit te werpen. Er kunnen ook meer roos en jeuk optreden. Vaak treden vermoeidheid en een immuungevoeligheid op. Er kan nu veel worden gedaan door middel van voeren om deze situaties te voorkomen.
Verandering van de vacht van paarden: wat zijn belangrijke voedingsstoffen?
In veel gevallen helpt het om de mineralen- en vitaminetoevoer aan te passen. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een goed verkrijgbaar mineraalvoer voor paarden dat past bij het ras, de houderij, de leeftijd en het werk van het paard. Voor paarden die herhaaldelijk problemen hebben tijdens de vachtwisseling adviseren wij het gebruik van Derma-Mineral.
Een ander punt is de eiwitaanvoer en de aanvoer van essentiële aminozuren. Een blik op het dieet laat zien of hier mogelijk sprake is van een onderaanbod.
Een dosis lijnzaadolie kan de aanvoer van essentiële vetzuren voor paarden verbeteren en de vachtwisseling gemakkelijker maken .< /p>
Hierna willen we een globaal overzicht geven van de voeding en welke mogelijke tekorten er kunnen bestaan als gevolg van de rantsoensamenstelling:
Voeden
Mogelijke voedingstekorten
Wat kunt u doen?
Voornamelijk weidelandbouw
Lage aanvoer van mineralen en sporenelementen (vaak zink, selenium, jodium, koper, mangaan)
Geschikt Minerale voeding supplement
Hooi, geen graan of minder dan ca. 1,5 kg per dag
Mineralen en sporenelementen, biotine, essentiële aminozuren zoals methionine en omega-3-vetzuren
Geschikt Minerale voeding en Lijnzaadolie supplement, eiwitsupplement elk na paard door alfalfa, eiwitrijk paardenmuesli of eiwitconcentraat
Hooi en ruim ca. 1,5 kg graan
Mineralen en sporenelementen, omega-3-vetzuren, biotine
Geschikt Minerale voeding en Lijnzaadolie supplement< /p >
Houd er ook rekening mee dat verstoringen in de vachtwisseling veroorzaakt kunnen worden door ziektes, medicijnen en parasieten.
Er zijn ook tal van natuurlijke voedingsstoffen beschikbaar die de leverfunctie en de gehele stofwisseling ondersteunen. Naast Mariadistelzaden en Zoethout het gebruik van hoge doses B-vitamines, lecithine en carnitine is zeer bewezen. Deze stoffen helpen het lichaam ook om gifstoffen en andere vreemde stoffen te verwijderen. Het gebruik van het zwavelhoudende aminozuur methionine wordt in deze tijd ook sterk aanbevolen, omdat het een positief effect heeft op huid, haar en hoeven. Het aanbod van hoogwaardige oliën ter aanvulling van essentiële vetzuren mag niet worden verwaarloosd, aangezien een tekort aan deze onverzadigde vetzuren snel kan leiden tot huidaandoeningen (droge huid) en schilfering > .
Haar bestaat uit eiwitvezels. Daarom zijn zwavelhoudende aminozuren (methionine en cystine) bijzonder belangrijk voor gezond haar. Er is dan ook een verhoogde behoefte, vooral bij het wisselen en vernieuwen van de vacht. Gedurende deze tijd kan eiwitarm voeren (bijvoorbeeld teveel hooi, stro) leiden tot een droge vacht en broos haar.
Het is duidelijk dat een dergelijk bestaand tekort ernstiger wordt tijdens de vachtwisselperiode, omdat het lichaam nu nieuwe vacht moet vormen en deze indien mogelijk moet worden opgebouwd uit gezond haar .
De volgende voedingsstoffen zijn bijzonder waardevol voor huid en vacht:
Zink: Belangrijk voor de functie van epitheliale regeneratie Huid en slijmvliezen, evenals wondgenezing. Een tekort kan leiden tot schilfering, parakeratose en ontsteking, maar kan ook de wondgenezing verstoren. Ook verstoringen in de haarstructuur zijn mogelijk. Aanbeveling: Zink is vaak een tekort aan basisvoer, dus zorg voor een regelmatige inname. Als u een tekort aan zink heeft, raden wij ATCOM ZINK COMP.
aan.Koper: Belangrijk voor de vorming van zenuwen, bloed, bindweefsel en pigmenten. Een tekort aan koper kan leiden tot pigmentatiestoornissen en ook tot een doffe vacht. Aanbeveling: Koper zit vaak in lage concentraties in basisvoer, dus zorg ervoor dat je het regelmatig consumeert via mineraalvoer
Vitamine E en Selenium: Hebben een beschermende functie op de cellen en zijn essentieel voor de huid; Een tekort uit zich in een verzwakt immuunsysteem en huid- en vachtproblemen. Zorg voor voldoende inname. Onze aanbeveling is onze Super-E 100 Selenium.
B-vitamines: Belangrijk voor de stofwisseling, een goede huid- en vacht- en darmfunctie; Er ontstaat een tekort door verstoringen in de darmen, wat leidt tot een verminderde productie van B-vitamines. Een tekort aan biotine kan leiden tot een droge en doffe vacht.
Aminozuren: Ook wel de bouwstenen van het leven genoemd en essentieel voor de vorming van nieuwe cellen en lichaamsstoffen; Bij het voeren van laat gemaaid hooi of grote hoeveelheden stro kan een eiwittekort en ook een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan Aminozuren, vooral lysine, methionine en threonine, leiden tot een eiwittekort, wat een droge vacht, ruw haar en broos haar kan veroorzaken en ook tot roos kan leiden.
Essentiële vetzuren: Bijzonder waardevol voor een goede huidfunctie, zoals: B. Lijnzaadolie; Een tekort kan leiden tot droog haar en haaruitval bevorderen. Aanbeveling: aanvulling van hoogwaardige vetzuren in de vorm van koudgeperste oliën.
Diatomeeënaarde: Steenstof bestaande uit silicium - dit is een essentieel onderdeel van hoeven, botten en huid; Het heeft ook een ontgiftende functie omdat het gifstoffen in de darmen kan binden, waardoor de druk op de lever en de nieren wordt verlicht.
Zeealgen: Natuurlijke, zeer beschikbare bron van vitale stoffen; bevordert een glanzende vacht en algehele vitaliteit.
Een tekort aan de hierboven genoemde essentiële voedingsstoffen kan zich tijdens de haaruitval manifesteren door de haaruitval te vertragen en de structuur van het nieuw gevormde haar negatief te beïnvloeden. Daarom is het nu essentieel om te zorgen voor voeding die rijk is aan essentiële voedingsstoffen.
Welke maatregelen worden in de praktijk aanbevolen als het gaat om voeren?
Zorg ervoor dat je een hoogwaardige aanvoer van mineralen, vitamines en sporenelementen hebt.
Mineraalvoer voor paarden – vooral belangrijk bij het wisselen van vacht
Om voedingsondersteuning te bieden tijdens de vachtwissel, is het zeker aan te raden om te zorgen voor een ruime aanvoer van alle vitaminen, mineralen en sporenelementen. Hierdoor voorzie je je paard van alle belangrijke vitale stoffen. Wij bieden een uitgebreid assortiment mineraalvoeders om het aanbod optimaal in te richten afhankelijk van instelling, leeftijd en sportprestaties.
Voor paarden, Als u van tijd tot tijd problemen ondervindt bij het wisselen van vacht, raden wij ons productDerma-Mineral aan . Ditmineraalvoer voorziet deze paarden optimaal van alle belangrijke mineralen, vitaminen, sporenelementen en aminozuren en een extra aanvoer van zink, mangaan en selenium zijn van fundamenteel belang voor een intacte huidstofwisseling.
Ondersteuning voor lever en stofwisseling
Als het paard de neiging heeft om problemen te hebben met het verwisselen van vacht, ook al zijn de hierboven genoemde punten behandeld, dan is dit, op basis van jarenlange praktijkervaring, vaak te wijten aan beperkte lever- en stofwisselingsfunctie. De lever wordt doorgaans het “hoofdlaboratorium” van het lichaam genoemd en is verantwoordelijk voor ontgiftingsprocessen en ook voor de opslag en vorming van vitale stoffen. Door speciale kruiden zoals Mariadistel, Zoethoutwortel in combinatie met hoge doseringen B-vitamines (cholinechloride, lecithine en carnitine) kun je op natuurlijke wijze de leverfunctie ondersteunen en stimuleren. In de praktijk ondersteunend gebruik met LEXA leverstofwisselingskuur Zeer bewezen ondersteuning en activeer algemene metabolische processen. Deze behandeling combineert specifiek een beproefd mengsel van bijzondere kruiden Mariadistelzaden, Rozenbottels, Anijs, Knoflook , Venkel, Zoethoutwortel, Karwij, Fenegriekzaden, IJslands mos, Kenkelsweegbree, Pepermunt, Marshmallowwortel, zwarte komijn, kaasjeskruidbloemen, tijm , Salieblaadjes, Eucalyptusbladeren, sleutelbloemen, vlierbloesem, lindebloesem, sparrenkiemen en is bovendien verrijkt met het zwavelhoudende aminozuur methionine en B-vitamines.
De levermetabolismebehandeling voor de verandering van de vacht van het paard
De levermetabolismekuur is een speciale kruiden- en voedingsstoffenkuur ter ondersteuning van de lever, de stofwisseling en ontgifting. Geselecteerde kruiden, lecithine, vitamines en sporenelementen kunnen de lever en daarmee het gehele stofwisselingsproces ondersteunen. Hoge doses B-vitamines kunnen de spijsvertering en de stofwisseling stimuleren, cholinechloride, lecithine en carnitine spelen een belangrijke rol bij het ontgiften van de lever en het uitscheiden van gifstoffen vreemde stoffen. De oliën die worden gebruikt bij debehandeling van levermetabolisme Lijnzaadolie en Zwarte komijnolie kan worden gemaakt via de Hoge Het aandeel essentiële vetzuren heeft een balancerend effect op de stofwisseling, de huid en de vacht. Bovendien wordt het essentiële aminozuur methionine toegevoegd aan de behandeling van de leverstofwisseling. Het is cruciaal voor de synthese van carnitine en choline, belangrijke voedingsstoffen voor een intact levermetabolisme.
Vachtwissel van paarden: welke olie is zinvol?
Zorg ervoor dat je voldoende essentiële vetzuren binnenkrijgt. Let vooral op een hoog aandeel omega-3-vetzuren. Onze bijzonder hoogwaardige combinatie van plantaardige oliën Derma-Protect-Oil is zeker waardevol voor gevoelige paarden en vooral tijdens vachtwisseling Mogelijkheid tot toevoeging. Hier combineren we de inheemse oliën lijnzaadolie, Hennepolie, druivenpitolie, zwarte bessenzaadolie, bernagieolie, zwarte komijnolie en arganolie.
Mariadistelolie tijdens vachtwissel
Mariadistelolie is rijk aan essentiële omega-6-vetzuren en antioxidanten . Mariadistelzaden bevatten de actieve ingrediënten silymarine en silbinine. Ze beschermen de cel tegen gifstoffen. De zaden bevatten ook flavonoïden, die een antitoxisch, antioxiderend en regeneratief effect op de levercellen kunnen hebben. Het kan daarom zinvol zijn om de paarden te ondersteunen bij de vachtwisseling door Mariadistelolie .
Kruiden voor paarden tijdens de vachtwissel
Met ons kruidenmengsel lever en nier steunt u uw paard tijdens de vachtwisseling. Het kruidenmengsel bevat onder andere mariadistelzaden, Brandnetel en Berkenbladeren. Je kunt het kruidenmengsel lever en nier droog eenvoudig toevoegen aan het wiegvoer of de < a href="/pferdefutter/kraftfutter/mash/" target="_self">Mash Upgrade de puree van je paard. Grote paarden krijgen dagelijks 30 g tot 50 g, kleine paarden en jonge paarden 15 g tot 30 g per dag.
Als alternatief kun je de kruiden ook als thee of infusie toedienen. Om dit te doen, giet je eenvoudig 30 g van hetkruidenmengsel lever en nier Brouw met ongeveer 0,5 liter kokend water en laat ongeveer 15 minuten trekken. Voer dan warm of gekoeld.
Zonder problemen door de vachtwissel - voorbeelden van voedingsplannen voor de wintervachtwissel
Hieronder hebben we enkele voorbeeldvoerplannen opgesteld voor paarden die aan het wisselen zijn in de wintervacht:
Recreatiepaarden met veel weilanden
Dit leidt al snel tot een tekort aan sporenelementen, die momenteel in de meeste gevallen een tekort hebben aan gras en hooi. Wanneer de tijd aanbreekt dat de vacht moet worden vervangen en het lichaam meer van deze stoffen nodig heeft om de vacht van het paard te regenereren, gebeurt dit niet altijd zonder problemen en is het resultaat een vertraagde vachtwissel en een doffe of schilferige vacht en verhoogde gevoeligheid.
Onze voorgestelde oplossing: Voeg het hele jaar door geschikt mineraalvoer toe om het aanbod te verbeteren. De mineraalkolven zijn zeer geschikt voor de weidehouderij. Vanaf september adviseren wij micro kruiden Om de mineralen te veranderen kun je de vachtwisseling van het paard ondersteunen met hogere doseringen sporenelementen. Voor paarden met een gevoelige huid en vacht vanaf september Derma-Mineral gebruiken.
Recreatiepaarden met licht werk en enkele uurtjes weidegang
Hier adviseren wij als krachtvoer een geschikte LEXA paardenmuesli< /a > om te selecteren. Voeg, afhankelijk van de benodigde hoeveelheid krachtvoer, een geschikt mineraalvoer toe om een goede aanvoer van mineralen, vitaminen en sporenelementen te garanderen. Zorg ervoor dat je lijnzaadolie voor paarden toevoegt bij het wisselen van vacht om rekening te houden met de behoefte aan essentiële vetzuren
Voorbeeld voor een recreatiepaard van 500 kg met licht werk en 2 uur weidegang:
- Ongeveer. 7 – 8 kg hooi (afhankelijk van de hoeveelheid gras)
- 1 kg Structuurmix kruiden
- 60 g Micro kruidenmineraal (voor gevoelige paarden Derma Mineraal)
- 30 ml Lijnzaadolie ter ondersteuning van de vachtwisseling
Recreatiepaard met overgewicht en licht werk en weinig weidegang
Hier plaats je zo weinig krachtvoer mogelijk sterk > en je kunt het beste onze graanvrije Paardenmuesli Structurele mix graanvrij van LEXA.
Voorbeeld van een recreatiepaard van 500 kg met licht werk en 2 uur weidegang met overgewicht:
- Ongeveer. 7 – 8 kg hooi (afhankelijk van de hoeveelheid gras)
- 500 g Structuurmix graanvrij
- 90 g Micro kruidenmineraal (voor gevoelige paarden Derma-Mineral)
- 30 ml Lijnzaadolie ter ondersteuning van de vachtwisseling
Springpaardenklasse L-M met regelmatig toernooigebruik
Hierbij is het belangrijk om duidelijk te maken of er een evenwichtige aanvoer van mineralen en sporenelementen in de voeding aanwezig is, zodat de vachtwissel zonder problemen verloopt. Als er alleen graan wordt gevoerd, zorg er dan voor dat u dit aanvult met een geschikt mineraalvoer. Let ook op delijnoliedosering.
Voorbeeld voor 500 kg springpaard klasse L-M met weinig weide:
- Ongeveer. 8 – 10 kg hooi (afhankelijk van de grasopname)
- 2 kg Vitalmix Sport
- 1 kg Structuurmix kruiden
- 40 ml Lijnolie
Wat als er problemen zijn met de vervelling ondanks optimale voeding?
Dan is de leverstress van het paard vaak verantwoordelijk! In de praktijk komt stress op de lever steeds vaker voor. Vaak treden niet-specifieke symptomen op, zoals huid- en vachtproblemen bij paarden en stoornissen in de vachtwisseling, die niet kunnen worden verklaard. Naast ziekten en infecties die de lever kunnen beschadigen, zijn er soms ook bijwerkingen van medicijnen die de lever belasten. Wat echter vaak wordt genegeerd is schimmelbesmetting in paardenvoer, bijvoorbeeld in stro, hooi, Hooi en Kuilvoeder, wat kan leiden tot aanzienlijke leverschade. Als op de lange termijn basisvoer van slechte kwaliteit wordt gevoerd, kan dit leiden tot leveraandoeningen.
Giftige planten in de paardenweide of in basisvoer zoals: B. Jakobskruiskruid en herfstkrokus. Een ander veel voorkomend probleem is ontworming bij paarden, wat ook tot een leverziekte kan leiden. Zelfs Paardenvoer met sterke eiwitoverschotten, zoals vaak voorkomt bij een te hoge grasinname, kan leiden tot overbelasting van het ontgiftingscentrum “lever”.
Daarom is het, zeker als het paard aan het wisselen is, zinvol om de lever van het paard te ondersteunen met paardenvoer met speciale voedingsstoffen en kruiden. Al jaren adviseren wij ondersteuning tijdens de vervelling met onze beproefde LEXAleverstofwisselingsbehandeling. Ook onze klanten zijn het met ons eens en wij zijn trots op de goede feedback:
"Geweldig in het wisselen van vacht"
"In de herfst van 2013 had mijn Connemara-pony bij het verwisselen van vacht schubben ter grootte van een duimnagel in de manen, op de manenkam en in de staart. Blijkbaar jeukte hij (nog) niet ) omdat het zich niet had ingesmeerd. Aangezien mijn pony hem pas dit jaar eerder had geïmporteerd, wilde ik verdere, mogelijk negatieve ontwikkeling voorkomen en sindsdien heb ik altijd de leverstofwisselingsbehandeling gegeven in het voor- en najaar als ze verandert. haar vacht. Sindsdien hebben we geen last meer van roos, waar ik ook naar gevraagd word :-)"
"Perfect voor ontgifting en vervelling"
"Na 3x behandelingen is de vacht van mijn paard geweldig en zijn ook de hoeven en de gehele structuur enorm verbeterd! Ik kan het echt iedereen aanraden. Ook na een lang verblijf in het ziekenhuis met veel medicijnen. Gewoon wees voorzichtig: de Hottis zijn daarna in een goed humeur en bloeien in alle opzichten."
Daarom onze aanbeveling: LEXA Kuur met levermetabolisme voor de natuurlijke verbetering van de vacht wijzigen.
Verdere ondersteunende maatregelen tijdens de vervelling
- Regelmatig het oude haar kammen en uitgebreid verzorgen. Bij deze vorm van verzorging wordt de huid gemasseerd, wat leidt tot een betere bloedcirculatie en het vervellingsproces kan versnellen.
- Vermijd het wassen van je paard met shampoo tijdens het wisselen van de vacht. De pH-waarde van de huid verandert daardoor, de natuurlijke vetfilm, die het water laat afrollen en beschermt tegen vocht, wordt uitgewassen en het droogproces duurt erg lang vanwege de dikke wintervacht die nog aanwezig is, waardoor het risico op infectieziekten sterk> toeneemt.
- Let er nog beter op dat uw 'harige vriend' niet te veel zweet tijdens het rijden als de buitentemperatuur stijgt.
Belangrijk: aangepaste training
Naast gerichte voedingsondersteuning heeft uw paard ook baat bij een aangepast trainingsprogramma en uitgebreid borstelen tijdens de vachtwissel, wat een massagefunctie heeft op de huid en door de meeste paarden als gunstig wordt ervaren.
>Ons adviesteam helpt u graag verder met individuele vragen over voeding. U kunt ons bereiken op beratung@lexa-pferdefutter.de of +08266 8625 26.< /een