Zomereczeem, huidschimmel, sarcoïden - welke huidproblemen komen voor bij paarden?
“Echte en vooral natuurlijke schoonheid komt van binnenuit” – jullie hebben deze zin waarschijnlijk allemaal wel eens gehoord. Dit geldt uiteraard ook voor onze paarden. Trots en sterk, met een glanzende vacht, wapperende manen en dik staarthaar - zo stel je je het paard voor. Maar helaas is dat niet altijd het geval - allerlei soorten huidproblemen komen steeds vaker voor bij paarden. Deze uiten zich bijvoorbeeld in roosvorming en jeuk, kale plekken in de vacht, allergische huidproblemen, zomereczeem, huidschimmelof in de vorm van sarcoïden.
Zomereczeem bij paarden
Paarden die last hebben vanzomereczeemreagerenallergisch op het speeksel van bepaalde bloedzuigende insecten, zoals de zwarte vlieg. De getroffen paarden hebben last van ernstige jeuk en geschaafde en ontstoken delen van de huid. Het eczeem komt vooral voor aan de onderzijde van de buik, op de manenkam of op de staart. Een belangrijke maatregel is om het paard zo goed mogelijk te beschermen tegen contact met deze insecten, bijvoorbeeld met speciale eczeemdekens. Tegelijkertijd is het belangrijk om het immuunsysteem te versterken, de huisvestingsomstandigheden te optimaliseren, stress voor het paard zoveel mogelijk te vermijden en de voeding aan te passen (hierover later meer).
Huidschimmel bij paarden
Een van de meest voorkomende huidziekten bij paarden is huidschimmel. Schimmelpathogenen komen relatief vaak voor in de omgeving van het paard en veroorzaken vaak geen problemen. Veel paarden worden niet zichtbaar ziek en geven de ziekteverwekker onbewust door. De ziekte komt echter vooral voor bij paarden met een zwak immuunsysteem of op oudere leeftijd en moet zeker medisch worden behandeld. Ook de directe omgeving van het paard wordt beïnvloed: de schimmel wordt niet alleen van paard op paard overgedragen, maar ook door contact, bijvoorbeeld via verzorgingsapparatuur, zadeldekens of mensen op andere dieren.
Vooral in de herfst en winter en schimmels. huidziekten komen vaker voor tijdens de vachtwissel. Veranderingen in de huid zijn vooral zichtbaar op het hoofd, de nek, de singelpositie, het schoudergebied en de zadelpositie en verschijnen in cirkelvormige, kale plekken b>. Het is kenmerkend voor een schimmelhuidziekte dat het haar rond deze kale plekken vaak in bosjes kan worden uitgeplukt.. Voor therapie wordt het paard meerdere keren gewassen met een antischimmelmiddel. Ook is het belangrijk om alle voorwerpen die in contact zijn gekomen met het zieke paard te desinfecteren. Tegelijkertijd moet het immuunsysteem worden versterkt en de voeding worden aangepast.
paarden sarcoïd
Wat helaas steeds vaker voorkomt bij paarden is Equine Sarcoid, een goedaardig type bindweefseltumor dat niet uitzaait. Sarcoïden worden veroorzaakt door speciale virussen (boviene papillomavirussen) die worden overgedragen via stekende insecten. Ze zien eruit als wratten, of als kleine knobbeltjes of knobbeltjes en komen vooral voor op delen van het lichaam die weinig haar hebben of waar de huid vrij dun is, zoals de neusgaten, rond de ogen, bij merries op de uier, bij ruinen of hengsten op de slang of langs de buiknaad.
Er zijn veel verschillende soorten sarcoïden die in verschillende mate agressief zijn. Veel groei stagneert jarenlang of kan zelfs achteruitgaan, maar sommige ontwikkelen agressieve groei die er bloemkoolachtig uitziet en ook kan sijpelen. Afhankelijk van waar de sarcoïd zich bevindt, kan het welzijn van het paard enorm worden aangetast.
Het lastige van de behandeling van sarcoïden is dat ze kunnen reageren met enorme groei zodra er al sprake is van een aangetast gebied. bijvoorbeeld mechanisch, dat wil zeggen chirurgisch. De therapie is afhankelijk van het type sarcoïd en de ernst ervan. Andere behandelmogelijkheden zijn chemotherapie, behandeling met speciale zalven of bestraling. Het versterken van de lichaamseigen afweer is hier ook van het grootste belang om te voorkomen dat sarcoïden terugkeren.
Huidproblemen bij paarden - wat zijn de oorzaken
Een van de oorzaken van huidproblemen ligt in een alomvattend gebrek aan voedingsstoffen en vitale stoffen, waardoor de milieuvervuiling en tekorten aan voedingsstoffen in het basisvoer toenemen. Paarden hebben ook meer. en meer Lever- en spijsverteringsproblemen, waardoor de lichaamseigen afweer verzwakt en de deur opengaat voor allerlei soorten ziekteverwekkers, die het vervolgens gemakkelijk hebben in het lichaam van het paard. De huid is het grootste uitscheidingsorgaan van gifstoffen, die via de lever, de nieren en vooral de darmen naar buiten worden getransporteerd. Het is daarom belangrijk om de binnenkant van het paard te versterken zodat de buitenkant veerkrachtig en intact kan blijven.
Ondersteuning voor paarden met huidproblemen: het juiste voer
De bestepreventieve maatregel is een uitgebreide en hoogwaardige levering van alle mineralen, vitaminen en sporenelementen. Speciale voedingsstoffen die bijzonder belangrijk zijn voor de intacte huid zijn vooral zink, koper, mangaan en selenium (belangrijk voor de huidstofwisseling en wondgenezing), koper (belangrijk voor de vorming van bloed , zenuwen en bindweefsel evenals pigmentatie), Vitamine E (celbeschermingsfunctie tegen oxidatieve stress), Vitamine A (tekort veroorzaakt jeuk, doffe vacht, vatbaarheid voor infecties) , Aminozuren (lysine, methionine, threonine; een tekort resulteert in broos haar of een droge huid; belangrijk voor de vorming van nieuwe huidcellen) en essentiële vetzuren (een tekort bevordert haaruitval).
Vooral de essentiële vetzuren zijn bijzonder belangrijk voor paarden met huidproblemen, omdat de omega-3-vetzuren die ze bevatten ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het gebruik van lijnolie, Hennepolie of Zwarte komijnolie.
Overig Maatregelen voor voedingsondersteuning De lever- en darmgezondheid moeten worden versterkt met speciale voedingsstoffen, zoals B-vitamines, lecithine en biergist .
Diatomeeënaarde kan de weerstand van de huid verhogen. Zeealgen zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen en bevatten ook een hoog gehalte aan alginaten. Alginaten zijn bijzonder belangrijk bij ontgifting. Ze kunnen gifstoffen in de darmen binden en de uitscheiding ervan versnellen.
Om een uitgebreide aanvoer van mineralen, vitaminen en sporenelementen te bieden voor paarden die gevoelig zijn voor huidproblemen, LEXA Derma-Mineral goed bewezen. Als u al acute problemen heeft, raden we u aan aanvullende ondersteuning te bieden met LEXA Derma-Akut. De extra essentiële aminozuren en omega-3-vetzuren kunnen een harmoniserend effect op de huid hebben. Het toedienen van speciale oliën, zoals beschreven in LEXA Derma-Protect Oil gecombineerd hebben ze een gunstig effect op bestaande huid- en vachtproblemen.
Belangrijk bij paardenhuidproblemen: juiste houding
Andere hoekstenen van de voeding zouden het beperken van de begrazing moeten zijn, omdat overmatige grasinname kan resulteren in een teveel aan eiwitten, die permanent moeten worden ontgift via de lever en deze op de lange termijn kunnen belasten. Bovendien hebben deze paarden vaak baat bij voeding met een laag zetmeel- en suikergehalte. Obesitas moet zeker worden vermeden, omdat het de lever en de stofwisseling extra belast. Als basisvoer mag uitsluitend hygiënisch perfect hooi worden gebruikt.
Mentale versterking, die ook een niet onbelangrijke rol speelt, omvat ook een stressvrije houding en weinig stress in de dagelijkse interactie met het paard.
Door het samenspel van aangepaste voeding, een uitgebreide toevoer van vitale stoffen en een rustig dagelijks leven van een paard kan veel worden bereikt en verbeterd op het gebied van termen van de gezondheid van de huid.
Felici Caballi - De verzorgingsserie voor paarden
Niet alleen voeden is essentieel voor het verlichten van jeuk en eczeem, maar ook een lokale behandeling van de huid. Om de geïrriteerde huid van eczeem en jeukgevoelige paarden optimaal te verzorgen, wordt de verzorgingsserie van Felici Caballi aanbevolen.
In plaats van alleen maar de jeuk te stoppen, regenereren en versterken de producten van Felici Caballi de huid - ze zijn dus een waar wondermiddel. Felici Caballi begint met huidopbouw en maakt de huid veerkrachtiger.
Silija Fröhlich, het gezicht achter Felici Caballi, werkte aanvankelijk in de productontwikkeling in de beautysector. Dankzij haar uitgebreide kennis op dit gebied volgde ze het verzoek van een vriendin op en zocht ze naar een oplossing voor jeuk- en huidproblemen bij paarden. Deze zoektocht naar een oplossing resulteerde uiteindelijk in het Felici Caballi verzorgingsassortiment.
Door de ontwikkeling van twee productseries is Felici Caballi ideaal om de huid het hele jaar door te ondersteunen.
De blauwe serie van Felici Caballi is ideaal voor gebruik in de winter, bij milde klachten. Dit activeert de huidstofwisseling en zorgt voor een ontspannen huid en verminderde roosvorming.
Het gebruik van de groene serie is ideaal vanaf de vachtwissel en in de zomer. Dit kan de jeuk verlichten of zelfs volledig elimineren en bevordert tegelijkertijd de haargroei.
VanShampoo via Verzorgingsspray en kalmerend serum voor Vliegenspray en Vliegenpasta Felici Caballi biedt een allround verzorgingsset voor de huid en het haar van het paard.
Het Felici Caballi assortiment vindt u nu in onze onlineshop.
Bestel nu de complete allround verzorging voor uw eczeem! Van voeding tot verschillende verzorgingsseries, je vindt er alles om de jeuk van je eczeem te verlichten en de huid te regenereren!